Montre med 68 fugler

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
Frank Brunner, Montre med 68 fugler, 2001. Olje på lerret, 170 x 234 cm. Foto: Brigitte Stolpmann.

Montre med 68 fugler (2001) av Frank Brunner ble laget som et ledd i en billedserie bestående av tilsammen 12 verk, hvorav sju er med fuglemotiv og de resterende fem med andre naturmotiv. Inspirasjonen er blant annet hentet fra det naturhistoriske museet i New Haven, Connecticut og Botanisk Planetarium i New York.[1] Verket måler 170 x 234 cm, og er malt med olje på lerret. Verket ble første gang vist i utstillingen Display på Galleri Haaken i 2001.[1] Maleriet ble innkjøpt til Universitetet i Oslos kunstsamling i 2006.

Motivbeskrivelse

Verket viser 68 fugler plassert i systematisk mønster fordelt på 36 ovaler som er plassert i et mønster som er komponert med presisjon og tydelighet. Inn i disse ovalene har kunstneren plassert de 68 fugler. De sittende på små pinner. Maleriet fremstår som lyst, med en kjølig blå bakgrunn mot en lys grønntone i de ovale feltene. Det figurative motivet blir fremhevet av sterkere farger, der fuglene oppleves som en stor kontrast mot den kjølige bakgrunnen. Midt i maleriet dukker det opp flere fugler som en slags luftspeiling. En usynlig verikal akse deler verket i to deler. På venstre side av denne aksen er fuglene færre og mindre, og fargene er heller ikke så sterke som på motsatt side. Flertallet av fugler er plassert på høyre side, og sitter vendt i samme retning. Verket kan gi et noe flatt og monotont inntrykk. Det skapes imidlertid en form for dypde der hvor kunstneren har lagt inn skygger i øvre kanten i ovalene.

Kontekst

Montre med 68 fugler formidler en form for historie og katalogisering og viser til en presentasjonsform som vi kjenner igjen fra naturhustoriske museum, der publikum kan betrakte utstoppede dyr som har eksistert og eksisterer. Det belyser en tradisjon som handler om vårt behov for å konservere, arkivere og systematisere naturen, og på den måten gir den et evig liv bak glass.[2] Fra 1970-2000 ble det globale artsmangfoldet redusert med 40 prosent. Den raske utryddelsen skyldes ødelagte leveområder som forsvinner på grunn av klimaendringer. i 2016 la WWF frem en ny rapport som sier at to tredeler av dyrene og fiskene som fantes i 1970 vil være borte i 2020. Verket ble laget for 15 år siden, men er høyst dagsaktuelt i en tid hvor fysiske arkiver forsvinner, og hvor menneskets innflytelse og påvirkning på naturen er noe flere ser på med stort alvor.[3]

Referanser

  1. 1,0 1,1 Galleri Haaken, "Frank Brunner".
  2. Nyaas Lyngstad, Frank Brunner: Malerier.
  3. Nyaas Lyngstad, Frank Brunner: Malerier.


Bibliografi

  • Lyngstad, Tone Nyaas, red. Frank Brunner: Malerier. Oslo: Aschenhough, 2012.