Professor Vilhelm Bjerknes

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
Stinius Fredriksen, Professor Vilhelm Bjerknes, 1962. Bronse, h. 70 cm. Foto: Arthur Sand. UiO.

Professor Vilhelm Bjerknes (1962) er en håndskulptert byste av bronse, høyde 70 cm. Bysten er et bestillingsverk skulpert av kjent norsk billehdhugger Stinius Fredriksen og står plassert i første etasje i realfagsbygget på Universitetet i Oslo, blindern. Bygget er oppkalt etter Vilhelm Bjerknes og bysten har stått utstilt der siden bygningen ble åpnet i 1966.

Vilhelm friman Koren Bjerknes var født 14. mars 1862 i Christiania og døde på samme sted 9. april 1951. Bjerknes var en norsk fysikker som er mest kjent for sine verdensledende studier og utviklinger innenfor moderne værvarsling som banet vei for metoder og forståelser rundt meteorologi som fremdeles brukes i dag.

Motivbeskrivelse

Bysten av Professor Vilhelm Bjerknes er støpt i bronse, og er en usminket representasjon med rynker og buskete bryn. Bysten er stor i størrelsen, en god del større enn mannen den imiterer. Overflate har en røff, organisk og tilnærmet klumpete tekstur som varierer der nakke og brystparti er glattere, mens panne og ansikt har en ujevn lag-på-lag overflate. Nakken er avslappet og Bjerknes' blikk er rettet fremover. Munnen er stram, minen er seriøs og alvorlig. Med et skyggelagt blikk slått ned mot tilskueren, krever bysten autoritet og respekt. Bystens hårfeste er høyt, hvilket Bjerknes' hårfeste også var. Det kan likevel virke som at Fredriksen har overdrevet pannens- og øvre del av hodets størrelse, hvilket kan være tiltenkt å representere Bjerknes intellekt. På samme tid er bystens kjeve- og hakeparti betydelig smalere enn på samtidens fotografier av ham.

På pidestallen av tre bysten er plassert på, henger et skilt som sier noe om akademisk status, navn og leveår, men ingen videre beskrivelse av Bjerknes eller selve verket. I motsetning til samtidens trend bærer ikke bysten av Bjerknes klær. Verken et hodeplagg, en uniform eller andre signaturplagg røper for tilskueren noe om Bjerknes' virke som vitenskapsmann eller status som berømt fysiker.

Formspråk

Bystens anatomiske nøyaktighet kombinert med med dens størrelse gjør at bysten minner noe om byster av antikkens store tenkere. Dette kan begrunnes med Stinius Fredriksens bakgrunni et neo-klassisistisk formspråk.[1] Et formspråk han her har kombinert med en abstrahert -nærmest karikert byste av Bjerknes. Kunstneren har lagt vekt på Bjerknes' særegenheter som høyt hårfeste, prominent nese, bredt hode og en smal hake. Fredriksens byste av Bjerknes ble avduket 11 år etter professorens død. Med mindre Bjerknes og Fredriksen møttes før professorens død, er det derfor rimelig å anta at bysten er skulpturert etter fotografier av Bjerknes. Hvilket i tur kan tyde på at disse subtile overdimensjoneringene er bevisste fra kunstnerens side. Den relativt anatomiske nøyaktigheten kombinert med de karikerte proposjonene bekrefter Fredriksens formspråk som en fin balanse mellom det moderne og abstrakte, og det klassiske og følsomme.

Materiale

Fredriksens byste består av materiale bronse. Bysten bærer altså et preg av håndarbeid i form av modellering og forming av smeltet bronse. Bronse er et material som kunstverk ofte støpes i. Gode grunner for valg av et slikt materiale er utseende, styrken, overflaten og dens evne til å gjengi detaljer. Dette gjenspeiler seg også i bysten. Materialet skaper i tillegg et kaldt og tungt utrykk. I tillegg til at bronsen virker meget solid. Bystens overflate virker også realistisk og troverdig detaljert. Derfor evner materialet å gjenskape Bjerknes sitt utseende. Dermed er bronse som materiale med på å skape et realistisk utrykk. Gjennom de fremhevede buskete brynene og rynkene i pannen formidles dette til betrakteren. Bysten bærer også et preg av et røft utrykk og en ubestemmelig overflate. En overflate som virker tung, prikkende og klumpete. Teknikken skaper også en effekt av at huden ligger i overlappende hudflak. Dette utspiller seg for det meste i pannen, og dempes med en glattere overflatestruktur nedover bysten. Der overflaten igjen glir tilbake til det røffe og klumpete mot brystet til Bjerknes. Til det punktet hvor bronsen blir avkappet ved skuldrene og føres ut i sokkelen. Teknikken som skaper dette røffe preget kan tolkes som å ha sammenheng med Bjerknes professor rolle. Dermed kan det skape assosiasjoner til værharde omgivelser og visdom i alderdommen være formspråk som knyttes til måten å fremstille Bjerknes. Dette skapes nettopp gjennom teknikken og materialbruken. Bysten består i tillegg av en sokkel. Bysten står plassert oppå sokkelen. Sokkelen består av tre som materiale. Den er minimalistisk og malt i et lag med lysegrå farge. Sokkelen er også iført et blankpolert skilt bestående av litt informasjon om verket. Dermed blir dette en kontrast med det mjuke og organiske, mot det røffe og kantete utrykket. Forårsaket av forskjellig teknikk og materialbruken som verket består av.

Meningsinnhold

Kunstneren Stinius Fredriksen er kjent for sine offentligge verk med hensikt i å fremheve det positive og minneverdige ved individet. Professor Vilhelm Bjerknes, ved å være naken for klesplagg og ornamentikk fremstår som en respektert og intelektuell person. Det er tydelige klassisistiske trekk som hjelper denne assosiasjonen. Klassisismen er en stilretning innen blant annet kunst, som griper til seg trekk og verdier fra antikkens greske og romerske kultur.[2] En naken fremstilling der senior alder er tydelig, er et tegn på intelligens innenfor denne stilretningen og setter Bjerknes i en sammenlikning med andre store tenkere gjennom tidende. Likevel er den ujevne og klumpete overflaten et brudd med denne stilen. Det kan være en uttrykning for kunstnerens personlige stil. Uansett gir denne overflaten av Bjerknes et mer jordnært uttrykk som presenterer professoren som en heller ydmyk karakter enn pompøs.

Referanseliste

  1. Haverkamp, Frode Ernst. Store Norske Leksikon
  2. Boardman, John. Greek sculpture: The Classical Period. London: Thames and Hudson, 1985.