Forskjell mellom versjoner av «Morgenstemning»

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
(Motivbeskrivelse)
(Motivbeskrivelse)
Linje 4: Linje 4:
  
 
== Motivbeskrivelse  ==
 
== Motivbeskrivelse  ==
I [[Gustav Wentzel|Gustav Wentzels]] ''morgenstemning'' blir tilskueren møtt med en hverdagsscene. Motivet avbilder seks skikkelser, som kan identifiseres som Wentzels familie sittende rundt et bord mens de spiser frokost<ref>Wagner, ''familiebilder i 1880 årene'', 2010, 43.</ref>. Familien sitter rundt et frokostbord plassert i midten av motivet. Bordet er illuminert av en lampe som er gjemt bak hodet til en kvinne, Wentzels mor, som har ryggen vendt mot tilskueren i motivets forgrunn. Den delvis skjulte jenta ovenfor moren er Wentzels søster Dagny. Mannen helt til venstre leser avisen og er hans far, den unge mannen med boken i midten av motivet er Wentzels bror Carl Sebastian. Den andre unge mannen som drikker av en skål, er hans andre bror Fritjof. Den lille piken, Wentzels lillesøster Sofie står oppreist, midt i en bevegelse og lener seg innover mot bordet. Familien er relativt statiske, de holder på med sine egne ting. Alle blikk er vendt nedover, eller bort fra tilskueren. Vi møter ingen øyne, og får ikke kontakt med menneskene i bildet. De nedover vendte blikkene trekker vekten av komposisjonen nedover til bordet og den nedre delen av motivet. Rommet er vel innredet. Bordet er dekket og pyntet med en hvit duk. Veggene er dekorert med bilder og et veggur. Bildet som henger øverst til venstre over farens hode viser en mann, muligens en slektning. Vinduet, tilslørt av lette, detaljrike gardiner, tar opp en stor del av bildet. Gjennom gardinene ser vi ut mot byen. Rommet er badet i et mykt, diffust morgenlys, og gir inntrykk av en komfortabel og harmonisk stemning.  gjennom vinduet slippes det in et kaldt morgenlys som  møter det gule, varme lyset fra en parafinlampe plassert på bordet. Selve lampen skjules bak morens hode, men den belyser bordet og objektene, særlig familiemedlemmenes ansikter, og får dem til å virke nesten glødende. Lyset fungerer som et visuelt midtpunkt som tiltrekker oppmerksomhet. Lyset skaper også skygger bak menneskene og gjenstandene, som gir en illusjon av rom og avstand i maleriet. 
+
I [[Gustav Wentzel|Gustav Wentzels]] ''morgenstemning'' blir tilskueren møtt med en hverdagsscene. Rommet er vel innredet. Bordet er dekket og pyntet med en hvit duk. Veggene er dekorert med bilder og et veggur. Bildet som henger øverst til venstre over farens hode viser en mann, muligens en slektning. Vinduet, tilslørt av lette, detaljrike gardiner, tar opp en stor del av bildet. Gjennom gardinene ser vi ut mot byen. Rommet er badet i et mykt, diffust morgenlys, og gir inntrykk av en komfortabel og harmonisk stemning.  gjennom vinduet slippes det in et kaldt morgenlys som møter det gule, varme lyset fra en parafinlampe plassert på bordet. Selve lampen skjules bak morens hode, men den belyser bordet og objektene, særlig familiemedlemmenes ansikter, og får dem til å virke nesten glødende. Lyset fungerer som et visuelt midtpunkt som tiltrekker oppmerksomhet. Lyset skaper også skygger bak menneskene og gjenstandene, som gir en illusjon av rom og avstand i maleriet. Motivet avbilder seks skikkelser, som kan identifiseres som Wentzels familie sittende rundt et bord mens de spiser frokost<ref>Wagner, ''familiebilder i 1880 årene'', 2010, 43.</ref>. skikkelsen med ryggen vendt mkot tilskueren i forgrunnen kan identifiseres som Wentzels mor. Den delvis skjulte jenta ovenfor moren er Wentzels søster Dagny. Mannen helt til venstre leser avisen og er hans far, den unge mannen med boken i midten av motivet er kunstnerens bror Carl Sebastian. Den andre unge mannen som drikker av en skål, er hans andre bror Fritjof. Den lille piken, Wentzels lillesøster Sofie står oppreist, midt i en bevegelse og lener seg innover mot bordet. Familien er relativt statiske, de holder på med sine egne ting. Alle blikk er vendt nedover, eller bort fra tilskueren. Vi møter ingen øyne, og får ikke kontakt med menneskene i bildet. De nedover vendte blikkene trekker vekten av komposisjonen nedover til bordet og den nedre delen av motivet.  
  
 
== Virkemidler ==
 
== Virkemidler ==

Revisjonen fra 23. okt. 2023 kl. 15:48

Gustav Wentzel, Morgenstemning, 1885. Olje på lerret, 126 x 141,8 cm. Foto: Nasjonalmuseet.

Morgenstemning (1885), også kjent som Frokost II, av Gustav Wentzel (1859-1927). Olje på lerret, 126 x 141,8 cm. Befinner seg i Nasjonalmuseets samling i Oslo[1].  

Motivbeskrivelse

I Gustav Wentzels morgenstemning blir tilskueren møtt med en hverdagsscene. Rommet er vel innredet. Bordet er dekket og pyntet med en hvit duk. Veggene er dekorert med bilder og et veggur. Bildet som henger øverst til venstre over farens hode viser en mann, muligens en slektning. Vinduet, tilslørt av lette, detaljrike gardiner, tar opp en stor del av bildet. Gjennom gardinene ser vi ut mot byen. Rommet er badet i et mykt, diffust morgenlys, og gir inntrykk av en komfortabel og harmonisk stemning. gjennom vinduet slippes det in et kaldt morgenlys som møter det gule, varme lyset fra en parafinlampe plassert på bordet. Selve lampen skjules bak morens hode, men den belyser bordet og objektene, særlig familiemedlemmenes ansikter, og får dem til å virke nesten glødende. Lyset fungerer som et visuelt midtpunkt som tiltrekker oppmerksomhet. Lyset skaper også skygger bak menneskene og gjenstandene, som gir en illusjon av rom og avstand i maleriet. Motivet avbilder seks skikkelser, som kan identifiseres som Wentzels familie sittende rundt et bord mens de spiser frokost[2]. skikkelsen med ryggen vendt mkot tilskueren i forgrunnen kan identifiseres som Wentzels mor. Den delvis skjulte jenta ovenfor moren er Wentzels søster Dagny. Mannen helt til venstre leser avisen og er hans far, den unge mannen med boken i midten av motivet er kunstnerens bror Carl Sebastian. Den andre unge mannen som drikker av en skål, er hans andre bror Fritjof. Den lille piken, Wentzels lillesøster Sofie står oppreist, midt i en bevegelse og lener seg innover mot bordet. Familien er relativt statiske, de holder på med sine egne ting. Alle blikk er vendt nedover, eller bort fra tilskueren. Vi møter ingen øyne, og får ikke kontakt med menneskene i bildet. De nedover vendte blikkene trekker vekten av komposisjonen nedover til bordet og den nedre delen av motivet.

Virkemidler

Nanna

Innholdsanalyse

Kontekstualisering

- Naturalismen

- Reisen til paris, kommer hjem med en ny mer ekspressiv malermåte

- hjemmet i pilestredet

Bibliografi

Nasjonalmuseet, 2023. Gustav Wentzel, Morgenstemning.

https://www.nasjonalmuseet.no/samlingen/objekt/NG.M.00496.

Wagner, Wanda, Familiebilder i 1880-årene. Masteroppgave, Universitetet i Oslo, Institutt for filosofi, idé- og kunsthistorie og klassiske språk, 2010: 40 - 66.

https://www.duo.uio.no/bitstream/handle/10852/24494/NyKunsthistoriexmasteroppgavexutenxbilder.pdf?sequence=4

Referanser

  1. Nasjonalmuseet, 2023.
  2. Wagner, familiebilder i 1880 årene, 2010, 43.