Forskjell mellom versjoner av «Kortspillere»

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
Linje 8: Linje 8:
 
== Bakgrunn ==
 
== Bakgrunn ==
 
==== Realismen ====
 
==== Realismen ====
Bildets motiv kommer fra Alvdal da [[Harriet Backer|Backer]] oppholdte seg i en periode (1893-1899)<ref>Lange, ''Harriet Backer'', s. 189</ref>. I Alvdal bodde hun på Strålsjøhaug gård. På denne gården var det en rød stue som hun ble inspirert av til å male. Det er brukt mye av dette motivet i verkene hennes<ref name=":0">Kielland, ''Harriet Backer'' ''1845-1932.'' , s. 188</ref>. Dette kan man se på  skissen av fem menn som spiller kort på langbordet i stuen som senere skulle bli "''Kortspillere''"''.'' Backer er en av Mūnchen-malerne og malte derfor i realismens tradisjon. Det vil si at man malte det man så uten å forskjønne. Hun anvendte derfor den teknikken for å male landskapsmalerier da hun kom til Norge. Backer er også kjent som "Friluftsmaleriet i interiøret"<ref>Kielland, ''Harriet Backer 1845-1932'', s. 16</ref>. For hun brukte friluftsmaleriet på inventarer som er innenfor huset. Ved å bruke både friluftsmaleriet som ideologi og interiørmaleriet gir dette bildet et unikt innsyn i hvordan livet var i Alvdal på 1890-tallet<ref>Lange, ''Harriet Backer,'' s. 188-189</ref>. I ''Kortspillere'' malte Backer interiøret og mennesker slik som det var i en bondestue. Motivet av fire menn i en stue som spiller kort er typisk for Backers kjærlighet for interiøret og realisme. For Backer ville gjengi den sansbare virkelighet i en bondestue med norsk bondeinteriør.
+
Bildets motiv kommer fra Alvdal da [[Harriet Backer|Backer]] oppholdte seg i en periode (1893-1899)<ref>Lange, ''Harriet Backer'', s. 189</ref>. I Alvdal bodde hun på Strålsjøhaug gård. På denne gården var det en rød stue som hun ble inspirert av til å male. Det er brukt mye av dette motivet i verkene hennes<ref name=":0">Kielland, ''Harriet Backer'' ''1845-1932.'' , s. 188</ref>. Dette kan man se på  skissen av fem menn som spiller kort på langbordet i stuen som senere skulle bli "''Kortspillere''"''.'' Backer er en av Mūnchen-malerne og malte derfor i realismens tradisjon. Det vil si at man malte det man så uten å forskjønne. Hun anvendte derfor den teknikken for å male landskapsmalerier da hun kom til Norge. Backer er også kjent som "Friluftsmaleriet i interiøret"<ref>Kielland, ''Harriet Backer 1845-1932'', s. 16</ref>. For hun brukte friluftsmaleriet på inventarer som er innenfor huset. Backer brukte både friluftsmaleriet og interiørmaleriet dette bildet som viser et innsyn i hvordan livet var i Alvdal på 1890-tallet<ref>Lange, ''Harriet Backer,'' s. 188-189</ref>. I ''Kortspillere'' malte Backer interiøret og mennesker slik som det var i en bondestue. Motivet av fire menn i en stue som spiller kort er typisk for Backers kjærlighet for interiøret og realisme. For Backer ville gjengi den sansbare virkelighet i en bondestue med norsk bondeinteriør.
  
 
==== Impresjonismen ====
 
==== Impresjonismen ====

Revisjonen fra 19. okt. 2021 kl. 17:19

Motivbeskrivelse

Harriet Backer, Kortspillere, 1897. Olje på lerret, 90 x 112 cm. Foto: Nasjonalmuseet.

Formale virkemidler

Fra skisse til ferdig verk

Bakgrunn

Realismen

Bildets motiv kommer fra Alvdal da Backer oppholdte seg i en periode (1893-1899)[1]. I Alvdal bodde hun på Strålsjøhaug gård. På denne gården var det en rød stue som hun ble inspirert av til å male. Det er brukt mye av dette motivet i verkene hennes[2]. Dette kan man se på skissen av fem menn som spiller kort på langbordet i stuen som senere skulle bli "Kortspillere". Backer er en av Mūnchen-malerne og malte derfor i realismens tradisjon. Det vil si at man malte det man så uten å forskjønne. Hun anvendte derfor den teknikken for å male landskapsmalerier da hun kom til Norge. Backer er også kjent som "Friluftsmaleriet i interiøret"[3]. For hun brukte friluftsmaleriet på inventarer som er innenfor huset. Backer brukte både friluftsmaleriet og interiørmaleriet på dette bildet som viser et innsyn i hvordan livet var i Alvdal på 1890-tallet[4]. I Kortspillere malte Backer interiøret og mennesker slik som det var i en bondestue. Motivet av fire menn i en stue som spiller kort er typisk for Backers kjærlighet for interiøret og realisme. For Backer ville gjengi den sansbare virkelighet i en bondestue med norsk bondeinteriør.

Impresjonismen

Backer på virket av impresjonismen selv om hun aldri tilhørte noen skole.

Mottagelse

Bibliografi

  1. Lange, Harriet Backer, s. 189
  2. Kielland, Harriet Backer 1845-1932. , s. 188
  3. Kielland, Harriet Backer 1845-1932, s. 16
  4. Lange, Harriet Backer, s. 188-189