Forskjell mellom versjoner av «Professor Kari Hoel»

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
Linje 22: Linje 22:
 
== Referanser ==
 
== Referanser ==
 
[[Kategori:Universitetet i Oslo]][[Kategori:Foto]][[Kategori:Alle wiki-kunstverk]]
 
[[Kategori:Universitetet i Oslo]][[Kategori:Foto]][[Kategori:Alle wiki-kunstverk]]
 +
 +
== Bibliografi ==
 +
Ugelstad, Janike Sverdrup. ”Portrett i Norge”. I Portrett i Norge, redigert av Janike Sverdrup Ugelstad. Oslo: Labyrinth Press, 2004.
 +
 +
UiO Institutt for filosofi, ide- og kunsthistorie og klassiske språk, “Kari Hoel.” Publisert 2.jun.2010 - Sist endret 6.aug.2015. http://www.hf.uio.no/ifikk/personer/vit/kariho/.

Revisjonen fra 26. okt. 2015 kl. 12:46

Mette Tronvoll, Professor Kari Hoel, 2008. Foto: Mette Tronvoll.

Professor Kari Hoel er et portrettfotografi tatt av Mette Tronvoll i 2008. Hensikten bak å portrettere Kari Hoel er å presentere en av universitetets professorer og vise at hun er en viktig person for Universitetet i Oslo. Portrettet er tildelt henne fra Universitetet i Oslo for å gjøre ære på professoren, som en takk for arbeidet hun har utført.

Portrettene av Kari Hoel og de tre andre professorene i kunsthistorie ble for først gang stilt ut i forbindelse med "Kunst fra 100 rom" i 2008/2009 på Henie Onstad Kunstsenter og ble kurert av kunstforvalteren Ulla Uberg fra UiO. Utstillingen var en unik anledning til å se kunst som ellers ikke lett var tilgjengelig, som for eksempel portretter av vitenskapelige ansatte fra UiO.[1]

Beskrivelse

Portrettet er nå plassert på Georg Morgenstiernes hus på Blindern i Oslo. Fotografiet henger sammen med tre andre portrettfotografier som en liten portrett serie, portrettene er alle fotografert av Tronvoll. Fotografen er en anerkjent norsk fotograf, som fokuserer på portretter av menneske, enkeltportrett eller dobbelt- portrett.[2]. Som oftest ser vi subjektene stående, der hun veksler mellom fotografering i studio og eksterne miljøskildringer for å fortelle noe om subjektets identitet og bakgrunn, og bruker lys og farge for å få frem egenskaper subjektet har. Denne fotografi serien er derfor noe annerledes i forhold til det hun vanligvis gjør.

Serien visser fire kunsthistorie professorer, Ingeborg Glambek, Anne Wichstrøm, Marit Werenskiold og Kari Hoel, de har alle jobbet som professorer ved universitetet og skreve mye om kunsthistorie. Kari Hoel jobbet som professor på universitetet i Oslo fra 1995 til 2013, og underviste i monumentalarkitektur i Oslo på 1800-tallet og 1900-tallet og nordisk arkitektur på 1900-tallet, hun har i tillegg hatt flere forskningsprosjekter. (internasjonalt og nordisk).[3]

Katalogopplysninger

Tittel: Professor Kari Hoel. Datering: 2008. Teknikk: Fotografi, C-print. Mål: 79x63cm (motivmål).

Motiv beskrivelse

Portrettet av Kari Hoel er et enkelt portrett i stående format med en hvit ramme og en hvit passepartout som fremhever selve portrettet. I portrettet er det ingen andre enn professoren med i bildet.

Kari Hoel er en kvinne med et mildt ansikt som er plassert sentralt i et fotografi og hun er fotografert i knestykke, altså fra knærne og opp, og er plassert ca. en armlengde unna tilskuerne. Hun sitter i en stol, som er vridd litt til siden, noe som gjør at hun sitter litt vridd mot oss, kroppen er vendt mot venstre bildekant, mens ansiktet og blikket er rettet mot betrakteren. Vi ser henne i normalperspektiv, noe som gjør at vi ser rett på henne. Stolen har buede armlener, noe som kan ses igjen i gelendret på trappen. Professoren er nøytralt antrukket i en hvit langermet bluse med en sort, lang dressjakke over og en sort underdel, en klokke på høyre hånd og ringer på begge hendene. Blusen er en del lenger enn dressjakken. Håret er kort, mørkebrunt og slett, og tatt til side for å vise hele ansiktet. Hun er satt foran i bildet, foran en brun, men nøytral trapp, trappen runder av mot høyre lenger oppe i bildet slik at vi kan se at ikke bare trappen går oppover, men også svinger. Det er oppnådd balanse i bildet i og med at hun er plassert i midten, men litt skrått, noe som gir henne rom på begge sider og over hodet.

Formale virkemidler

Bildet vil gi en opplevelse av ro og stabilitet, det er et klart og skarpt bilde med en balansert komposisjon. Det er noe som gjenspeiles i  trappen bak, horisontale linjer skaper ro i bildet, mens rekkverket på trappen skaper noe bevegelse. Man ser at bildet er iscenesatt, men lyset ser naturlig ut. Lyset går samme vei som vi leser, det forsterker harmonien i bildet. Lyset i bildet er også med på å sette mennesket som er avbildet i fokus. Trappen bak figuren er mørk på venstre siden men lys på høyre, det forteller oss at  lyskilden i bildet kommer fra venstre utenfor bildet, det skaper myke skygger og ikke noe særlig harde kanter. Det er en fin dynamikk i bildet ettersom trappen er opplyst motsatt av det kvinnen i bildet er. Bekledningen til kvinnen i bildet forsterker det at hun er en viktig dame. Sort er en stilren farge når det kommer til klær og symboliserer ofte eleganse, mens hvit typisk er en farge som symboliserer uskyldighet og renhet. Bildet har en varm fargedominans, det gir en følelse av at man er velkommen. Bakgrunnen består av noe blått som skaper et fargeperspektiv i motsetning til Kari Hoel som består av varmere farger.

Referanser

Bibliografi

Ugelstad, Janike Sverdrup. ”Portrett i Norge”. I Portrett i Norge, redigert av Janike Sverdrup Ugelstad. Oslo: Labyrinth Press, 2004.

UiO Institutt for filosofi, ide- og kunsthistorie og klassiske språk, “Kari Hoel.” Publisert 2.jun.2010 - Sist endret 6.aug.2015. http://www.hf.uio.no/ifikk/personer/vit/kariho/.
  1. Uberg, "Kunst fra 100 rom".
  2. Ugelstad, Portrett i Norge, s. 227
  3. UiO.no, "Kari Hoel".