Forskjell mellom versjoner av «Professor Kari Hoel»

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
Linje 1: Linje 1:
 
Denne siden er under redigering.  
 
Denne siden er under redigering.  
  
Professor Kari Hoel er et portrettfotografi av Mette Tronvoll fra 2008. Portrettet er et bestillingsverk fra Universitetet i Oslo, og ble vist frem for første gang i forbindelse med utstillingen "Kunst i 100 rom" på Henie Onstad Kunstsenter i 2008/2009.<ref name=":0">Uberg, ''Kunst fra 100 rom''</ref> Verket er en del av UiOs portrettsamling, med hensikt å hedre og minnes vitenskaplige ansatte ved universitetet, samt å understreke og synliggjøre identitet og faglig tilhørighet.<ref name=":0" /> Portrettet av Kari Hoel stilles i dag ut i Georg Morgenstiernes hus, tilhørende UiOs lokaler på Blindern. Verket er en del av en serie bestående av fire fotografier som portretterer Kari Hoel sammen med tre andre professorer i kunsthistorie ved universitetet; Ingeborg Glambek, Anne Wichstrøm og Marit Werenskiold.  
+
''Professor Kari Hoel'' er et portrettfotografi av Mette Tronvoll fra 2008. Portrettet er et bestillingsverk fra Universitetet i Oslo, og ble vist frem for første gang i forbindelse med utstillingen "Kunst fra 100 rom" på Henie Onstad Kunstsenter i 2008/2009.<ref name=":0">Uberg, ''Kunst fra 100 rom''</ref> Verket er en del av UiOs portrettsamling, med hensikt å hedre og minnes vitenskaplige ansatte ved universitetet, samt å understreke og synliggjøre identitet og faglig tilhørighet.<ref name=":0" /> Portrettet av Kari Hoel stilles i dag ut i Georg Morgenstiernes hus, tilhørende UiOs lokaler på Blindern. Verket er en del av en serie bestående av fire fotograferte portretter.
 
   
 
   
  

Revisjonen fra 26. okt. 2016 kl. 14:31

Denne siden er under redigering.

Professor Kari Hoel er et portrettfotografi av Mette Tronvoll fra 2008. Portrettet er et bestillingsverk fra Universitetet i Oslo, og ble vist frem for første gang i forbindelse med utstillingen "Kunst fra 100 rom" på Henie Onstad Kunstsenter i 2008/2009.[1] Verket er en del av UiOs portrettsamling, med hensikt å hedre og minnes vitenskaplige ansatte ved universitetet, samt å understreke og synliggjøre identitet og faglig tilhørighet.[1] Portrettet av Kari Hoel stilles i dag ut i Georg Morgenstiernes hus, tilhørende UiOs lokaler på Blindern. Verket er en del av en serie bestående av fire fotograferte portretter.


Beskrivelse av verket

Formuttrykk

Kontekst

Fravær av symbolbruk

Hoel er portrettert på samme tradisjonelle måte som ble brukt i portretteringen av viktige personer som professorer, politiske ledere og adelen som var vanlig helt tilbake til 1600-tallet. Tronvoll skaper en kontrast til disse portrettene ved et fravær av symbolbruk. Hoel er nøytralt antrukket uten symboler på status eller yrke i sitt portrett. På denne måten settes mennesket i fokus, og gjør henne interessant i seg selv. Vi finner eksempler på malerier i portrettsamlingen ved UiO hvor slike symboler var prioritert. Til eksempel; i portrettet av Professor Immanuel Ottesen av Harald Dal fra 1934 er det tydelig at det var viktig for kunstneren å få frem Ottesens fagfelt. Og som kurator Ulla Uberg selv sier om bildet; "Ingen skal i dette portrettet være i tvil om modellens profesjon".[1] Det er ofte menn som blir portrettert i slik oppstilling i tradisjonelle portretter. Det at Tronvoll presenterer Hoel på denne måten understreker viktigheten av kvinner ved universitetet, samt at kvinners roller både i kunsten, samfunnet og i arbeidslivet har endret seg.

Bibliografi

Eksterne lenker

Referanser

  1. 1,0 1,1 1,2 Uberg, Kunst fra 100 rom