Torvmyr på Jæren

Fra hf/ifikk/kun1000
Revisjon per 24. okt. 2023 kl. 19:10 av Bendisom@uio.no (diskusjon | bidrag) (Penselstrøk)

Hopp til: navigasjon, søk

Biografi

Kitty Kielland, Torvmyr på Jæren, 1901. Olje på lerret, 80 x 125,5 cm. Foto: Nasjonalmuseet/Børre Høstland.

Motivbeskrivelse

Formalanalyse

Komposisjon

Mange elementer i bildet følger det gylne snitt. For eksempel dekker himmel den øverste tredjedelen av bildet, dette er typisk for landskapsmaleri. Horisontlinjen skaper et skarpt skille mellom mark og himmel. Med unntak av åsene på venstre side, fremhever komposisjonen og horisonten det langtutsrekkende flate landskapet. Hovedfokuset er på en stor utgravd jordlapp der det har foregått torvutvinning. Torvgraven er systematisk utgravd i geometriske former og oppleves som en hard kontrast til det organiske formspråket til landskapet. Torven ligger til tørk i mange hauger på rad og skaper linjer, de leder øyet til det øverste venstre punktet i det gylne snitt. Selv om det ikke finnes et felles forsvinningspunkt til disse linjene, så faller det seg fortsatt naturlig å følge linjene med blikket. Torvhaugene er dominerende med noen av de mørkeste valørene i maleriet, men de blir balansert av åsene som skaper en forhøyd horisont på venstre side. Komposisjonen skaper effektivt følelse av dybde, og linjene skaper retning og gjør synsopplevelsen rolig og uforstyrret.

Koloritt og lysføring

Koloritten i bildet er lys og frisk, og Kielland har brukt klare lokalfarger. Bildet domineres av blått vannspeil og himmel, hvite skyer og grønt gress, som kontrasteres av det brune i torvhaugene. Kolorittens friskhet og fargenes klarhet henger sammen med belysningen, som kommer fra en himmel med lett skydekke. Dette skaper en jevn belysning som gir bildet få sterke kontraster eller skygger, og at fargene skinner frem i sin klareste form. Mot bakgrunnen av bildet er en fjellrekke, malt i blåtoner. Dette skaper et fargeperspektiv, og sammen med linjene som torvhaugene danner, skaper dette dybde i bildet.

Penselstrøk og detaljer

Forskjellige teksturer i penselstrøkene -

Pastost noen steder mer "flytende andre steder"

Myrullen og torvhaugene er malt med enkle penselstrøk. Dette får frem det spontane i malerstilen, som kreves når man er en friluftsmaler, og må male motivet så ferdig som mulig før lyset endres.

Man ser at Kielland har brukt forskjellige teknikker for å få frem forskjellige teksturer i landskapet, og gjør på den måten bildet mer taktilt for tilskueren.

Kontekstualisering

Innholdsanalyse