Inngrep 16

Fra hf/ifikk/kun1000
Revisjon per 27. okt. 2017 kl. 10:30 av Paulari@uio.no (diskusjon | bidrag) (Motivbeskrivelse)

Hopp til: navigasjon, søk
Harald Fenn, Inngrep 16, 2008. Olje på lerret, 100 x 260 cm. Universitetet i Oslo. Foto: Harald Fenn.
Inngrep 16 er laget av Harald Fenn, og hører til en hel serie liknende bilder. Serien heter Inngrep, fra 2007. Det aktuelle bildet ble laget i 2008. Verket er en del av den offentlige kunstsamlingen til Universitetet i Oslo og er å finne ved Domus Theologicas kantine. Inngrep 16 er et akrylmaleri, som er laget med en blanding av tradisjonelt maleri og airbrush. Bildet er 100x260 cm.

Som mange andre av Harald Fenns malerier er også Inngrep 16 med på å skape en diskusjon rundt kontrastene mellom naturen og det bearbeidede (kulturen og det menneskeskapte).

Motivbeskrivelse

Inngrep 16 er et verk der ulike sjangre står imot hverandre. Dette skapes ved at det er to billedplan i maleriet, med kontraster både knyttet til motiv og stil. Gjennom de formale virkemidlene får vi et verk med motstridende elementer fra både den abstrakte ekspresjonisme og det romantiske landskapsmaleriet. Verkets forgrunn består av abstrakte og geometriske figurer. Dette billedplanet har en variasjon av vertikale og diagonale linjer i ulik tykkelse, et abstrakt formspråk som krysser hverandre i en uorden. Disse strekene har farger som brun, lilla og svart, med et syntetisk preg. I tillegg har forgrunnen en rekke hvite sirkler fordelt i maleriets høyre side. Dette gir maleriet et tyngdepunkt. Det bakerste billedflaten viser en landskapsformasjon. Motivet viser et fjordlandskap med fjellformasjoner. Himmelen er blå, med enkelte skyer. Fargene vi ser i bakgrunnen fremstår mer organiske enn forgrunnen. Brunt, grønt og blått er brukt.  Komposisjonen utgjøres av en disharmoni og harmoni. I bakgrunnen plasseres landmassene rundt fjorden slik at det skapes et forsvinningspunkt. Dette gir et overordnet fokuspunkt. Det er en tydelig komposisjon med horisontale linjer som skaper en tredimensjonalitet. Dette står i mot den vertikale forgrunnen, hvor det abstrakte formspråket skaper et oppløst perspektiv uten noen form for tredimensjonalitet.