Professor Waldemar Christopher Brøgger

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
Christian Krohg, Professor Waldemar Christopher Brøgger, 1924. Foto: UiO Kunstsamling.

Her kommer det tekst høsten 2019

Motivbeskrivelse

Formale virkemidler

Portrettkunst

Christian Krohgs portretter

W.C. Brøgger

W. C. Brøgger ble født 10. november 1851 i Christiania og var en velkjent person i Norge innen geologi og mineralogi. Han mottok særlig internasjonal annerkjennelse for sin forskning, bl.a. på Oslofeltet som er blitt et av geologiens klassiske studieområder. Han var den første som beskrev et flertall mineraler og bergarter. Han ga fremragende observasjoner og beskrivelser som banet vei for etterkommere innen hans forskningsfelt. Brøgger var vekselvis preses og visepreses ved Videnskapsakademiet i tillegg til at han var en engasjert pådriver for opprettelsen av Nansenfondet.

I 1890 ble Brøgger professor i geologi ved Universitetet i Kristiania (Oslo). Han hadde mange verv ved universitetet, bl.a. som dekanus ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet og formann i Det akademiske kollegium. Han ble universitetets første rektor fra 1907 til 1911.

Universitetet stod på denne tiden overfor omfattende utbyggingsoppgaver, og Brøgger spilte en sentral rolle i byggingen av Universitetets Aula, de Naturhistoriske museene på Tøyen og plasseringen av Universitetsbiblioteket. Brøgger var formann i byggekomiteen for den nye Aulaen. Han ønsket at universitetsbiblioteket skulle plasseres ved Drammensveien istedenfor på Tullinløkka, som opprinnelig tenkt. Med Brøggers mange initiativ, sterke engasjement og gjennomføringsevne pådro han seg samtidig mange motstandere. Han kom blant annet i konflikt med Christian Krogh i forbindelse med oppføring av Aulaen. Krogh kom med flere utfall i pressen mot Brøgger, og beskyldte ham blant annet for å ha ødelagt Domus Media. Det er interessant å merke seg at akkurat Krogh ble valgt til å male portrettene av professoren ti-femten år senere.

I 1917 søkte Waldemar Christopher Brøgger avskjed fra stillingen som professor for å fullstendig vie seg til vitenskapen, i tillegg til organiseringen av den.

Kontekst

Aulastriden

Krohgs inspirasjoner

Referanser

Bibliografi