Asta Nørregaard

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
Selvportrett Asta Nørregarrd, 1911, Olje på lerret, 80 x 56 cm. Foto: Nasjonalmuseet

Her oppdateres det biografiske opplysninger høsten 2023

Biografi

Nørregaard, Asta Eline Jakobine

Født: 13. august 1853, Christiania

Død: 23. mars 1933, Oslo

Barndom og oppvekst

Vokste opp i en offisersfamilie, hennes far var infanterikapteni Hans Peter Nørregaard. Nørregaard og søsteren mistet tidlig begge sine foreldre.

Utdannelse, stipendier og utenlandsopphold

Elev av Knud Bergsliens malerskole, Christiania 1872(?)-75

Elev av Eilif Peterssen, München 1875–78 og Kristiania 1878–79

Elev av madame Trélat de Lavignes dameatelier, Paris et par år fra 1879

Under korreksjon hos Léon Bonnat, Jean-Léon Gérome og kort tid Jules Bastien-Lepage, Paris i perioden 1879–85, samtidig undervisning på Académie Colarossi

Mottok Schäffers legat 1877–79

Bosatt i München 1875–78

Paris 1879–85

Reiser i Frankrike og Italia i slutten av 1880-årene, bl.a. Normandie 1887 og -89

Sora, Italia 1888, lengre opphold i Roma 1889–90

1872-1889: Ung, søkende, ambisiøs

Hun markerte seg tidlig som en ung, talentfull kunstner med stor selvstendighet og profesjonalitet, en kunstner som ikke la skjul på sine ambisjoner (Camilla). Hennes første store ønske var å male religiøse motiver i en klassisk, historisk stil, og hun fikk sitt gjennombrudd med maleriet L´attente de Christ (Kristus kommer), da det ble antatt på Salongen i Paris i 1881. Senere samme år ble dette bildet vist i Christiania Kunstforening, noe som var utslagsgivende for at hun som første kvinne i Norge, i en alder av 28 år, fikk i oppdrag å male en altertavle til en norsk kirke. Det anså hun som en stor ære.

Hun vendte også senere tilbake til religiøse motiver i klassisk stil, og var i det hele tatt en varm forsvarer av den klassiske historiske stilen generelt, en stil som da var i ferd med å bli innhentet av impresjonisme og realisme, i Norge representert ved størrelser som Erik Werenskiold og Christian Krogh. Wichstrøm beskriver situasjoner der Nørregaard var på kollisjonskurs og uenig med flere av datidens norske kunstnere i sitt syn på stil. Hun ga uttrykk for at hun hadde lite til overs for impresjonistisk malestil og valgte å holde på sin klassiske naturalisme. En viktig inspirator for Asta Nørregaard var Julien Bastien-Lepage (1848-1884). Han kombinerte den klassiske historiske stilen med friluftsmaleri, og brukte en naturalistisk malemåte med stor vekt på detaljer. Fransk bondeliv var et yndet motiv [1].


[1] SNL, Jules Bastien-Lepage.

1889 - Portrettmaleren

Asta Nørregaard kom fra gode borgerlige kår, men ble tidlig foreldreløs, og hennes liv fram til 1890 blir beskrevet som en kamp for å få de rammene hun trengte for å kunne utøve et fritt kunstnerskap. Hun klarte likevel å finansiere en omfattende kunstnerutdannelse og en rekke reiser og lengre utenlandsopphold, blant annet ved at hun tok i bruk sitt store talent for portrettlikhet og ble en vellykket og mye brukt portrettmaler.

Verdensutstillingen i Paris i 1889 markerer slutten på Nørregaards lengre utenlandsopphold i Tyskland, Frankrike og Italia. Hun deltar på utstillingen med 3(?) malerier, blant dem Bondekone fra Normandie, som hun begynte å arbeide med under et oppholdet i Normandie i 1887. Nørregaard fikk ikke den oppmerksomhet hun kanskje hadde håpet på i forbindelse med Verdensutstillingen. Flere av hennes mannlige og kvinnelige norske kunstnerkolleger mottok priser og hederlig omtale, men Nørregaard må returnere til Norge uten.

Den manglende mottakelsen i Paris kan være en av grunnene til at Nørregaard starter på neste fase i sin karriere som kunstner da hun kom hjem til Norge igjen. Det var uansett på dette tidspunktet hun tok valget om å slå seg ned permanent i Christiania og satse for fullt på en karriere som portrettmaler. Dette veivalget førte henne inn i skyggen av sine mer berømte samtidige kvinnelige kolleger Harriet Backer og Kitty Kielland, som malte i en impresjonistisk stil.

I ettertid har Nørregaards omfattende produksjon av portretter blitt et viktig bidrag til å gi et bilde av datidens norske maktelite[1], og hun regnes i dag som den viktigste portrettmaleren i norsk kunsthistorie (Sjåstad 2023, 92).

Utstillinger

Deltar på flere utstillinger i Norge og i utlandet, blant annet Salongen i Paris og Verdensutstillingen i Paris.

Les mer om Asta Nørregaards verk

Litteratur

Danbolt, Gunnar. Norsk Kunsthistorie: Bilde Og Skulptur Frå Vikingtida Til I Dag. 1. Utgåva. ed. Samlagets Bøker for Høgare Utdanning. Oslo: Samlaget, 2019.

Nørregaard, Asta. Portræter I Oliefarve, Pastel Og Kul: Med 50 Reproduktioner : 1. Vol. 1. Kristiania, 1911. Steinsvik, Tone Sinding, Lena Holger, Marit Lange, and Modums Blaafarveværk. To Malerinner: Helene Schjerfbeck and Asta Nørregaard. Vikersund: Blaafarveværkets Kunst- Og Kulturhistoriske Skrifter, 1998.

Wichstrøm, Anne. Kvinner Ved Staffeliet: Kvinnelige Malere I Norge Før 1900. Oslo: Universitetsforlaget, 1983.

Wichstrøm, Anne and Asta Nørregaard. Asta Nørregaard: en livshistorie. Oslo: Pax, 2011.

Wichstrøm, Anne, and Sissel Falck. Kvinneliv, Kunstnerliv: Kvinnelige Malere I Norge Før 1900. Oslo: Gyldendal, 1997.

Referanser

  1. Wichstrøm, Anne and Asta Nørregaard. Asta Nørregaard: en livshistorie. Oslo: Pax, 2011.