Forskjell mellom versjoner av «Melankoli»

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
Linje 3: Linje 3:
  
 
=== Motivbeskrivelse ===
 
=== Motivbeskrivelse ===
Kyststripen utenfor Åsgårdstrand utgjør scenen for den ytre handlingen i ''Melankoli''. I forgrunnen ser vi en ung mannsfigur. Han har mørkt kortklippet hår, er sortkledd og hvilker hodet i den høyre hånden.  Vi ser bare ansiktet og skuldrepartiet hans. Blikket er vendt nedover, og sannsynligvis innover. Øynere framstår som smale, sorte streker, som om de er helt eller delvis lukket. Munnen er stram, en rett strek, og ansiktsuttrykket sammenbitt. Figuren sitter på en strand omgitt av svaberg, sand og større steiner. Ryggen og ansiktet er vendt bort fra fjorden, men også oss som betraktere.  
+
Kyststripen utenfor Åsgårdstrand utgjør scenen for den ytre handlingen i ''Melankoli''. Koloritten i blekrosa, ulike blåtoner, fiolett og sort gir assosiasjoner til de østlandske sommernettene.  I forgrunnen ser vi en ung mannsfigur. Han har mørkt kortklippet hår, er sortkledd og hvilker hodet i den høyre hånden.  Vi ser bare ansiktet og skuldrepartiet hans. Blikket er vendt nedover, og sannsynligvis innover. Øynene framstår som smale, sorte streker, som om de er helt eller delvis lukket. Munnen er stram, en rett strek, og ansiktsuttrykket sammenbitt. Figuren sitter på en strand omgitt av svaberg, sand og større steiner. I bakgrunnen ser vi på venstre side stradens tarebelte, fjord og himmel, mens mørk skog og et hvitt hus danner den høyre siden i komposisjonen. Hovedpersonens rygg og ansikt er vendt bort fra stranden og fjorden, men også oss som betraktere. Stranden slynger seg som en mørk, bølgende linje diagonalt inn mot bildets midte, og leder blikket mot en gul brygge, opplyst av skinnet fra månen. Den lysende gulfargen skiller seg fra den øvrige fargepaletten i bildet og skjerper betrakterens oppmerksomhet om dette punktet i maleriet. På brygga ser vi tre skikkelser som er på vei til eller fra en båt som ligger fortøyd til brygga. De to ytterste figurene er mørkt kledd, mens den innerste skikkelsen er iført en hvit kjole. sannsynligvis er det to menn og en kvinne vi ser.  
  
 
==== Forenkling, stilisering og fargebruk ====
 
==== Forenkling, stilisering og fargebruk ====

Revisjonen fra 25. okt. 2020 kl. 15:21

Edvard Munch, Melankoli, antakelig 1892. Olje på lerret, 64 x 96 cm. Foto: Børre Høstland/Jacques Lathion.

Melankoli (antatt 1892) er et maleri av den norske kunstneren Edvard Munch (1863-1944). Maleriet eies i dag av Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design. Bildet ble gitt til museet som testamentarisk gave fra ekteparet Charlotte og Christian Mustad i 1959, og ble innlemmet i museets samling i 1970. Det er malt i olje på lerret og måler 64 x 96 cm. Maleriet står sentralt i Munchs kunstnerskap, og har vært vist på en rekke utstillinger i inn- og utland, blant annrt .... Melankolimotivet finnes i flere versjoner hos Munch, både som malerier og tresnitt. Dateringen tilsier at dette maleriet er en av de senere versjonene av motivet.

Motivbeskrivelse

Kyststripen utenfor Åsgårdstrand utgjør scenen for den ytre handlingen i Melankoli. Koloritten i blekrosa, ulike blåtoner, fiolett og sort gir assosiasjoner til de østlandske sommernettene. I forgrunnen ser vi en ung mannsfigur. Han har mørkt kortklippet hår, er sortkledd og hvilker hodet i den høyre hånden. Vi ser bare ansiktet og skuldrepartiet hans. Blikket er vendt nedover, og sannsynligvis innover. Øynene framstår som smale, sorte streker, som om de er helt eller delvis lukket. Munnen er stram, en rett strek, og ansiktsuttrykket sammenbitt. Figuren sitter på en strand omgitt av svaberg, sand og større steiner. I bakgrunnen ser vi på venstre side stradens tarebelte, fjord og himmel, mens mørk skog og et hvitt hus danner den høyre siden i komposisjonen. Hovedpersonens rygg og ansikt er vendt bort fra stranden og fjorden, men også oss som betraktere. Stranden slynger seg som en mørk, bølgende linje diagonalt inn mot bildets midte, og leder blikket mot en gul brygge, opplyst av skinnet fra månen. Den lysende gulfargen skiller seg fra den øvrige fargepaletten i bildet og skjerper betrakterens oppmerksomhet om dette punktet i maleriet. På brygga ser vi tre skikkelser som er på vei til eller fra en båt som ligger fortøyd til brygga. De to ytterste figurene er mørkt kledd, mens den innerste skikkelsen er iført en hvit kjole. sannsynligvis er det to menn og en kvinne vi ser.

Forenkling, stilisering og fargebruk

sdwd

Trekantdrama og ulykkelig kjærlighet

Symbolisme og syntetisme