Forskjell mellom versjoner av «Torgny Segerstedt»

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
(Formale virkemidler)
Linje 7: Linje 7:
  
 
== Segerstedt og Norge ==
 
== Segerstedt og Norge ==
Torgny: biografi
+
Torgnys Segerstedts rolle i Norge under andre verdenskrig:  
  
 
== Formale virkemidler ==
 
== Formale virkemidler ==
 +
At bysten består av flere elementer gjør at bysten inkluderes i omgivelsene rundt. Som betrakter og i betraktelsen av Segerstedt må man ta hensyn til både vannspeilet foran og fontenene på hver sin side av bysten. Vannet foran fungere distanserende ovenfor bysten, og man blir tvunget til å betrakte bysten på avstand. På kloss hold blir bysten vanskelig å studere fordi man kommer for nærme og må vri hode oppover for å kunne se hva som gjemmer seg i ansiktet til den skulpturerte. Bysten utstråler en form for autoritet og integretet både i utrykket i øynene og i den monumentale størrelsen til skulpturen. Dette er også elementer som er med på å  gjenspeler også noe av Segerstedts personlighet som trofast og ufravikende kritiker av nazismen. Karrenepå sin side insierer at det kan brukes til blomster eller representerer en form for liv og tilstedeværelse i skyggen av statuen.
 +
 
== Bibliografi ==
 
== Bibliografi ==
 
[1] Mørstad, Erik ''Skulpturleksikon'', 30
 
[1] Mørstad, Erik ''Skulpturleksikon'', 30

Revisjonen fra 23. okt. 2015 kl. 13:46

Bysten av Torgny Segerstedt er laget av den svenske billedhuggeren Sigrid Fridman. Den ble laget på oppdrag i 1955 av takknemmelige nordmenn som ønsket et minne om Segerstedt i Norge. Bysten er plassert i Universitetshagen til det juridiske fakultet i sentrum av Oslo.
Sigrid Fridman, Torgny Segerstedt, 1950-55. Foto: Raul da Conha.

Beskrivelse av bysten

Bysten av Segerstedt er laget i svart granitt og er nærmere 320 cm høy, 60 cm i bredden og 47 cm i dybden. Til sammen med to små fontener utplassert på hver side av sokkelen utgjør skulpturen til sammen nærmere 3 meter i bredden. Skulpturen er plassert i et hjørne av universitetshagen og har ryggen ut mot ” gate”, og er plassert på en liten hellelagt plass. Bysten går i ett med sokkelen og er det man kan kalle en ”buste sur piédouche” siden bysten er skåret inn i samme steinblokk som sokkelen.[1] Halsen og brystet glir inn i stenen og danner en hard flate der kun konturene av armer og bryst er formet. Dette skaper klare geometriske former i sokkelen og brystparitet av bysten. Sidene er avskåret diagonalt, noe som understreker bystens lineære oppadgående form. Ansiktet derimot er mer detaljert. Hår og øyenbryn er uthevet, og en lang rett nese løper ned fra to tykke øyenbryn. Under, er to store uthuggede øyene. Foran verket befinner seg et ovalt basseng som strekker seg fra sokkelens fot og utover plassen foran. Bassenget markerer en grense i rommet og skaper en fysisk avstand mellom betrakteren og den portretterte. Betrakteren blir dermed tvunget til å betrakte verket med dammen mellom seg selv og verket. Dette skaper en avstand på ca 3 meter. I sin helhet ligner bysten en installasjon som gjør at man både må forholde seg til elementene og omgivelsene rundt.

Segerstedt og Norge

Torgnys Segerstedts rolle i Norge under andre verdenskrig:

Formale virkemidler

At bysten består av flere elementer gjør at bysten inkluderes i omgivelsene rundt. Som betrakter og i betraktelsen av Segerstedt må man ta hensyn til både vannspeilet foran og fontenene på hver sin side av bysten. Vannet foran fungere distanserende ovenfor bysten, og man blir tvunget til å betrakte bysten på avstand. På kloss hold blir bysten vanskelig å studere fordi man kommer for nærme og må vri hode oppover for å kunne se hva som gjemmer seg i ansiktet til den skulpturerte. Bysten utstråler en form for autoritet og integretet både i utrykket i øynene og i den monumentale størrelsen til skulpturen. Dette er også elementer som er med på å gjenspeler også noe av Segerstedts personlighet som trofast og ufravikende kritiker av nazismen. Karrenepå sin side insierer at det kan brukes til blomster eller representerer en form for liv og tilstedeværelse i skyggen av statuen.

Bibliografi

[1] Mørstad, Erik Skulpturleksikon, 30

Eksterne lenker