Universet innenfor

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk

Tekst om Ragnhild Monsens verk Universet innenfor kommer i løpet av høsten 2012.

Ragnhild Monsen, Universet innenfor, 1999. Foto: Brigitte Stolpmann ©


Motivbeskrivelse

Verket er satt sammen av tre like store veggtepper som er sydd sammen, og er vevd av materialene lin, ull og nylon. Syv sirkulære former i ulike farger og størrelser er stablet over hverandre på en vertikal akse, på en bakgrunn som går fra å være mørk til lys. Kunstneren har signert verket ved å veve inn sitt navn med fargerike tråder mot den svarte bakgrunnen nederst i begge hjørner. Tekstilen er rektangulær og kan betraktes både i sin helhet, og i utsnitt fra de ulike etasjene.

Kontekst

Universet innenfor av Ragnhild Monsen henger på inngangspartiet Kvinne- og barneklinikken på Rikshospitalet i Oslo, og er et monumentalt veggteppe som strekker seg opp langs alle etasjene i det åpne inngangspartiet. Monsens billedvev er laget spesielt til denne bestemte plasseringen i bygget, og er et bestillingsverk fra Kunst i offentlige rom i forbindelse med åpningen av Rikshospitalet i 2000. KORO er statens fagorgan for kunst i offentlige rom og Norges største produsent av kunst, og deres mål er at offentlige rom i Norge skal preges av kunst.111111111111111111111 Slik gir den offentlige sektoren uttrykk for at kunst bør være en del vår hverdag, og behøver derfor ikke være begrenset til museer.

Kunsthospitalet

Monsens billedvev er en fast integrert del av interiøret ved Rikshospitalet, og sammen kunstverk til en verdi av 15 millioner kroner utgjør det Norges største offentlige kunstsamling utenfor et museum.[1] Hele det nye rikshospitalet er formet som en by, og arkitektene har hentet sin inspirasjon fra den italienske middelalderbyen Siena. Dette gjenspeiles også i den varierte samlingen som preger enkeltbygningene, plassene og gatene i Rikshospitalet på Gaustadmyra.[2] Bak utsmykkingen ligger tanken om hvordan omgivelsene påvirker velvære og trivsel, og hvordan kunst kan øke livskvaliteten. I 1992 ble det opprettet et kunstutvalg som hadde ansvar for planleggingen av utsmykningsarbeidet ved Rikshospitalet. To sentrale formål med arbeidet var at kunsten skulle være i samspill med byggets arkitektur, så vel som interiør og landskapet i området. I tillegg måtte utsmykkingen være i tråd med den grunnleggende ideen bak Rikshospitalet som et humanistiske sykehuset, hvor hvert enkeltmenneske skal sees. Samlingen skulle dermed bidra til å berike miljøet, og øke trivsel og velvære hos pasienter, pårørende, ansatte og andre besøkende.[3]


Tolkning


Referanser

  1. Elisabeth Kirkeng Andersen, «Kunsthospitalet», Åpent rom, nr. 2 (2009): 14.
  2. Svein H. Bergersen, et al. (red.), Rikets kunst: en guide til utsmykkingen ved det nye Rikshospitalet. (Oslo: Geelmuyden.Kiese, 2000), 4.
  3. Bergersen et al. (red.), Rikets kunst: en guide til utsmykkingen ved det nye Rikshospitalet, 7.


Bibliografi

Eksterne lenker