Funksjonalitet

Fra hf.ifikk.norskbilledkunst
Hopp til: navigasjon, søk

Begrepet 'funksjonalitet' handler om å være bundet til bestemte funksjoner. Med andre ord, at et objekt har en bestemt hensikt, eller utfører et bestemt arbeid.[1] I noen tilfeller kan kunsten ha et bruksområde eller en funksjon, utover det estetiske.

Funksjonalitet i abstrakt skulptur

Eksempler på funksjonalitet i abstrakt kunst, kan en finne i verkene til blant andre Ramon Isern og Hans Henrik Øhlers. Begge disse kunstnerne har produsert flere abstrakte skulpturer. Isern har fokusert på former fra geometriens verden, mens Øhler jobber med avrundede organsike former. Noe som er viktig for begge kunstnerne, er å gi skulpturene en funksjon, utover å være kunst.   

Ramon Isern

Ramon Isern (1914-1989) var en spansk/norsk kunstner som jobbet med flere formspråk i løpet av sitt kunstnerliv. Han jobbet med billedhugginh, maleri og grafikk. Isern gjennomførte sin kunstutdannelse i Barcelona, men flyttet til Trondheim i 1957, og har laget flere kunstverk i Norge. I 1969 laget Isern en betongskulptur til Oslo Helseråd.[2] Skulpturen er abstrakt, og i likhet med hans andre verk, inneholder den symmetri og geometriske former. Den er en trekantet prisme med åpne sider, som avdekker en indre akse bestående av en stabel med tetraedre.  

Ramon Isern, Betongskulptur ved Oslo Helseråd, 2015.[3]

Skulpturen står utenfor Oslo Helseråd, og henger på mange måter sammen med bygningen. Den er laget av samme type betong som bygningen, som gir den en tydelig tilhørighet. Bygningen selv er en diger betongkloss, der sidene er mer eller mindre like. Skulpturen står ved bygningens hovedinngang. Dette gir skulpturen en funksjon, ettersom den gjør det lettere for folk å finne bygningens hovedside. Med andre ord, markerer skulpturen bygningens inn- og utgangsparti.   

Hans Henrik Øhlers

Hans Henrik Øhlers er en dansk kunstner som jobber med billedhugging og design. Kunstneren ønsker at observatøren skal ha en interaktiv rolle i flere av sine skulpturer. ” In my opinion, public art should be touched, played with, and generously integrated in our everyday lives” – Hans Henrik Øhlers.[4]

Hans Henrik Øhlers, SOPP, 2015. I Verdensparken Oslo. FerroCement, Fiber Optics.[5]

Et av hans nyere verker er lekeplass-skulpturen SOPP fra 2015, som står i Verdensparken i Oslo. Skulpturen er et abstrakt kunstverk, der Øhlers har tatt inspirasjon fra biologiske organismer.[6] Han bruker avrundede former, som gir skulpturen et organisk utseende.  Disse formene er også med på å fremme skulpturens funksjonalitet. Formene er runde, som gjør det behagelig å ta på skulpturen. Utformingen gjør den også enkel å klatre på, og de avrundede formene gjør at barn ikke skader seg når de leker på skulpturen. SOPP er laget av FerroCement. Dette er et materiale som er enkelt å forme, og gjør det mulig for kunstneren å skape organiske figurer. Materialet er også veldig slitesterkt, som er høyst nødvendig når skulpturen også fungerer som er klatrestativ for barn. 

Referanser

  1. Det Norske Akademis Ordbok: https://naob.no/ordbok/funksjon?elementId=59107399
  2. Ljøsne, Anne Grete, 2013, Ramon Isern, Norsk kunstnerleksikon:https://nkl.snl.no/Ramón_Isern
  3. Foto: Lars Mæhlum, hentet fra Store Norske Leksikon: https://snl.no/Erling_Viksjø
  4. Øhlers, Hans Henrik, Hans Henrik Øhlers, portfolio, 2017: https://www.ohlers.com/portfolio/about/
  5. Foto hentet fra Øhlers portfolio: https://www.ohlers.com/portfolio/sopp/
  6. Øhlers, Hans henrik, SOPP, portfolio, 2017:https://www.ohlers.com/portfolio/sopp/