Hamilton, R. "For the Finest Art, Try Pop"

Fra hf.ifikk.norskbilledkunst
Hopp til: navigasjon, søk

Innledning

'For the Finest Art, Try Pop' ble utgitt og publisert i 1961 og er en kort tekst som ble skrevet av den kjente engelske maleri og kollasj kunstner Richard Hamilton (1922 - 2011). Han er skaperen til blant annet den berømte kollasjen Just What Is It that Makes Today's Homes So Different, So Appealing? fra 1956, som er en av de mest kjente Pop-Art kunstverkene.

'For the Finest Art, Try Pop'

Teksten forklarer kort og klart meningen og bruken av kunst, eller mer nøyaktigere - tap av bruk for kunsten, og hvordan det har blitt nyttig igjen gjennom Dada og Pop-bevegelsene. Hamilton skriver i begynnelsen at kunsten ble brukt for 'pictorial recording of visual facts'[1] til oppfinnelsen av fotografiet, som da ble til standardmediet for opptak av visuelle fakta. Hamilton skriver at da ble dekorasjon til en av de få gjenværende som fortsatt tok opp kunstens funksjoner. Ikke bare var kunst ikke 'nyttig' lenger, men sosial kommentar ble overlatt til TV og tegneserien.

Kunstneren mener at da kom bevegelsene Dada og Futurisme som manifesterte samfunnsbildet. Disse introduserte meningene og samfunnet gjennom kunst på nytt. Dada hadde til hensikt å latterliggjøre hva deres deltakerne syntes å være meningsløse i den moderne verden. Futurisetene hadde en mye mer positiv måte å håndtere med samfunnet. I stedet for å underminere synspunkter om samfunnet, slikt som dadaistene gjorde, krevde futuristene en forandring. Hamilton skriver at Pop-Art er 'Son of Dada', fordi den gjør et opprør mot samfunnet slik som dadaistene gjorde. Likevel mener han at det er en positiv Dada, og skriver at Pop-Art er 'creative where Dada was destructive'.[2]

Med denne teksten antyder Hamilton at kunstens bruk ble tapt med oppstandelsen av fotografimediet , men nå i Pop-Art sin alder finner man en ny hensikt ved å uttale seg om samfunnet og i dette tilfellet om populærkulturen. Det er det som tittelen på denne teksten sier - at Pop-Art tok igjen opp jobben som kunsten utgjorde før oppdagelsen av fotografiet.

Referanser

  1. Harrison, Charles, Wood, Paul, Art in Theory 1900 – 2000. An Anthology of Changing Ideas, Massachusetts, USA: Blackwell Publishers, s. 742.
  2. Harrison, Charles, Wood, Paul, Art in Theory 1900 – 2000. An Anthology of Changing Ideas, Massachusetts, USA: Blackwell Publishers, s. 743.