Moreas, J. "Symbolism - a Minifesto"

Fra hf.ifikk.norskbilledkunst
Hopp til: navigasjon, søk

Innledning

Jean Moréas'(1856-1910) tekst Symbolsim - a Manifesto ble første gang publisert i Supplement Litteraire du Figaro i 1886. I manifestet skriver Moréas om symbolisme som originalt var en litterær retning, men mot slutten av tiåret ble symbolisme mer fremtredende innen visuell kunst. Moréas som er født gresk, flyttet til Paris som en ung gutt, og slo seg raskt til ro i den post-Baudelaire litterære sirkel, og fikk med seg hvordan symbolisme var en voksende retning i litteraturen. Den visuelle kunsten på dette tidspunktet var på et midtpunkt mellom impresjonisme og symbolisme. Dette sammendraget er basert på et utkast av denne teksten.

Sammendrag

I starten av utkastet av teksten til Moréas skriver han at en ny manifestasjon av kunsten var forventet, nødvendig og uunngåelig. Denne nye manifestasjonen ble kritisert og latterliggjort av kritikere og presse. Denne manifestasjonen ble klassifisert som dekadanse. Dekadansen brukte nye virkemidler i litteraturen, den var både slavisk og engstelig, brukte merkelige metaforer og et nytt vokabular. Dekadansen var starten på symbolismen.

Symbolisme var allerede utpekt til å være den eneste fornuftige betegnelsen på den daværende nye tendensen som lå i den kreative ånden i kunsten. Under betegnelsen kunst, men Moréas alle typer kunst; billedkunst, litteratur, poesi, osv. Som tidligere nevnt, ble det brukt nye virkemidler, i symbolsk kunst skulle man aldri gå lengre enn oppfatningen av selve ideen. Selve målet med ideen var ikke bare å kle på den, men gjøre det på en fornuftig måte, i tillegg til å samtidig uttrykke ideen mest mulig.

Videre beskriver Moréas om hvordan symbolismen trenger en arketypisk stil, særlig i litteraturen, om at det nye språket skal være sjenert og tilbakelent i tillegg til å være ekspressivt. Det skulle være kaos, men med orden i kaoset, det skulle være flytende og med ujevne linjer. Moréas beskriver også symbolismens utvikling slik, at den må gjennom flere ulike stadier og former, her også særlig i litteraturen. Symbolismens forfatter, i motsetning til naturalismen, ville oppbygge sitt verk med en subjektis deformasjon.

Kilder

Harrison, Charles, Paul Wood og Jason Gaiger. Symbolism in Painting: Paul Gauguin i Harrison, Charles, Wood, Paul, Art in Theory 1815 – 1900. An Anthology of Changing Ideas. Massachusetts, USA: Blackwell Publishers, 1998.