Forskjell mellom versjoner av «Kahnweiler, D.-H. "The Rise of Cubism 1916-20" 2»

Fra hf.ifikk.norskbilledkunst
Hopp til: navigasjon, søk
(Stilleben med flaske og mugge)
Linje 18: Linje 18:
  
 
== Stilleben med flaske og mugge ==
 
== Stilleben med flaske og mugge ==
[[Fil:21085.jpg|miniatyr|Aage Storstein, ''Stilleben med flaske og mugge, 1927,'' Olje på lerret, 65 x 75 cm]]Storstein vender tilbake til hjemlandet etter å ha vært aktiv i Paris i 1926. Det er da han begynner å utforske stilleben motiver for første gang.  
+
[[Fil:21085.jpg|miniatyr|Aage Storstein, ''Stilleben med flaske og mugge, 1927,'' Olje på lerret, 65 x 75 cm]]Storstein vender tilbake til hjemlandet etter å ha vært aktiv i Paris i 1926. Det er da han begynner å utforske stilleben motiver for første gang. I dette stilleben fra 1927 ser vi en ganske enkel oppstilling av hverdagslige elementer som en flaske, en mugge, et innpakningspapir, et geometrisk objekt som ligner på en fyrstikk eske og på høyre side ser vi en avis.   
  
 
== Litteratur ==
 
== Litteratur ==

Revisjonen fra 9. apr. 2021 kl. 16:42

I denne artikkel vil det først handle litt om Kahnweiler og bakgrunn for hans analyse av kubismen. Etter dette kommer det en kort analyse av den norske kunstneren Aage Storstein og hvordan han fikk impulser fra kubismen. Det vil også bli foretatt en kort analyse av ett av hans malerier.

Kunsthandler og forfatter

Daniel-Henry Kahnweiler (1884-1979) var en tysk født kunstsamler som etter at han flyttet til Frankrike ble en av de mest kjente kunsthandlerne i verden gjennom store deler av 1900-tallet. Kahnweiler startet sin karriere som kunsthandler med å bli gallerieier i Paris fra 1907 og han var en av de første som så mulighetene innenfor kubismen med Pablo Picasso og Georges Braque som ledestjerner i samtiden. Kahnweiler ble en av de største støttespillerne til og talsmann for mange kunstnere som for eks: Picasso, Braque, Juan Gris, Kees van Dongen, André Masson og Fernand Léger, som i begynnelsen av århundret ikke fikk tilstrekkelig anerkjennelse i samfunnet. Picasso ble den mest kjente kunstneren innenfor den kubistiske bevegelsen og kunstverden generelt mens Braque som tilsynelatende oppdaget kubismen[1] beveget seg over i andre stilarter etter hvert.

Forfatteren Kahnweiler

Kahnweiler som fortsatt var tysk fikk vanskeligheter i Frankrike ved starten av den første verdenskrig, og hans kunstsamling ble beslaglagt av den franske staten. Dette medførte at han dro til Sveits i 5 år, hvor han skrev mange bøker, manuskripter og brev, med kunst og estetikk som tema.

"Der Gegenstand der Ästhetik"[2] er et teoretisk verk som er avledet fra Kahnweilers interesse og kunnskap om filosofi og da spesielt Emmanuel Kant. Denne interessen fører til at Kahnweiler skriver en studie og analyse av kubismen fra sitt perspektiv og med en innfallsvinkel som har grunnlag fra hans interesse for filosofi. Videre i denne artikkel skal det skrives et sammendrag og trekkes frem noen hovedpunkter fra analysen til Kahnweiler.

Studiet og analysen

Teksten dreier seg om å beskrive hvordan det kubistiske motiv er fremstilt......

.

.

Aage Storstein

Stilleben med flaske og mugge

Aage Storstein, Stilleben med flaske og mugge, 1927, Olje på lerret, 65 x 75 cm
Storstein vender tilbake til hjemlandet etter å ha vært aktiv i Paris i 1926. Det er da han begynner å utforske stilleben motiver for første gang. I dette stilleben fra 1927 ser vi en ganske enkel oppstilling av hverdagslige elementer som en flaske, en mugge, et innpakningspapir, et geometrisk objekt som ligner på en fyrstikk eske og på høyre side ser vi en avis.

Litteratur

Assouline, Pierre. An Artful Life : A Biography of D.H. Kahnweiler, 1884-1979. New York: Fromm International Pub., 1991.

Harrison, Charles, and Paul Wood. Art in Theory : 1900-2000 : An Anthology of Changing Ideas. New ed. Malden, Mass: Blackwell, 2003.

Ødegaard, Åse. Aage Storstein: en billedbygger i norsk kunst'. Utg. Bonytt. 1992.

Referanser

  1. Assouline, Pierre. An Artful Life : A Biography of D.H. Kahnweiler, 1884-1979. New York: Fromm International Pub., 1991.
  2. Harrison, Charles, and Paul Wood. Art in Theory : 1900-2000 : An Anthology of Changing Ideas. New ed. Malden, Mass: Blackwell, 2003. side 208.