Sjåstad, Ø. ”Erik Werenskiolds middelvei. Møte med fransk kunst på 1880-tallet”

Fra hf.ifikk.norskbilledkunst
Hopp til: navigasjon, søk

Innledning

Øystein Sjåstad er førsteamanuensis i kunsthistorie ved Universitetet i Oslo, og har en faglig interesse for europeisk maleri fra perioden 1860-1900.[1] I teksten "Erik Werenskiold middelvei. Møte med fransk kunst på 1880-tallet" skriver Sjåstad om norske kunstnere sitt møte med den nye radikale kunststilen i 1880-tallets Paris.

Møte med den franske kunst

På 1880-tallet var Paris Europas kunst-hovedstad med bl.a. ett av verdens ledende akademi, Louvre museet, og viktige utstillingsarenaer som for eksempel Salongen (Salon de Paris). Dit kom tilreisende fra hele Europa og USA, og hvis man var en ambisiøs kunster så var Paris stedet å besøke.

Som mange andre norske kunstnere hadde Erik Werenskiold sin akademiske utdannelse fra Tyskland, og han, som mange andre tyskutdannede, tok turen til Paris på 1880-tallet for å kunne se den nyeste kunsten på utstillingene.

Påvirkningen det hadde

Erik Werenskiold, Gjetere, Tåtøy, 1883. Olje på lerret, 58,7 x 65,6 cm. Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design. Digitalmuseet [Online]. https://digitaltmuseum.no/011041107778/gjetere-tatoy-maleri [oppsøkt 19.02.2019].

De norske kunstnerne var begeistret for de nye radikale retningene kunsten hadde tatt, men de overførte den likevel ikke helt inn i sin egen kunst. De plasserte seg middelveis imellom den radikale impresjonistiske kunst og den akademiske, gjerne med å implementere elementer fra forskjellige stilarter i samme motiv.[2] Dette kan godt sees i Werenskiold sitt maleri, Gjetere, Tåtøy, malt i 1883. Dette maleriet fremviser mange av de impresjonistiske kjennetegnene, som for eksempel inntrykket av det er malt utendørs, det at sollyset lager forskjellige effekter i måten det treffer forskjellige flater, og et forsøk på å smelte sammen figurene og landskapet.[3] Bakgrunnen i bildet er malt på den impresjonistiske måten med kladdete, brutte penselstrøk, mens figurene er malt ganske å definerte og er derfor mer i trå med det akademiske.

Litteratur

UiO: Institutt for filosofi, ide- og kunsthistorie og klassiske språk. "Øystein Sjåstad." 19.02.2019. https://www.hf.uio.no/ifikk/personer/vit/kunsthistorie/fast/oystesj/

Sjåstad, Øystein. "Erik Werenskiold middelvei. Møte med fransk kunst på 1880-tallet". I Erik Werenskiold 1855-1938 av Øystein Ustvedt et al., 33-41. Oslo: Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, 2011.

Referanser

  1. UiO: Institutt for filosofi, ide- og kunsthistorie og klassiske språk, "Øystein Sjåstad."
  2. Sjåstad, "Erik Werenskiold middelvei. Møte med fransk kunst på 1880-tallet", 33.
  3. Sjåstad, "Erik Werenskiold middelvei. Møte med fransk kunst på 1880-tallet", 40.