Messel, N. "Fra Munchs have til Matisse´atelier: En impresjonistisk presentasjon av Ludvig Karsten og andre "munchianere""

Fra hf.ifikk.norskbilledkunst
Revisjon per 27. mar. 2019 kl. 20:48 av Ingriok@uio.no (diskusjon | bidrag) (Ludvig Karsten)

Hopp til: navigasjon, søk

Om artikkelforfatteren

Problemstilling

Nils Messel innleder sin artikkel med å poengtere at årstallet 1914 ofte brukes som et markant brudd i kunsthistoriske oversiktsverker.[1] Året 1914 står som et skille mellom det som hadde vært og det som skulle komme i norsk kunst. Dette knyttes sammen med Matisse-elevenes innmarsj på kunstscenen - og nyimpresjonistenes utgang. Deres viktigste ledestjerne og inspirasjonskilde var Edvard Munch, som på mange måter er 1900-tallets grunnpilar innenfor norsk maleri. Derfor mener Messel at disse "munchianerne" fortjener en plass i kunsthistorien i et slags "første kapittel" i vår tids kunst, i stedet for å bli henvist til et siste kapittel i den foregående kunst. Dette er Messels motivasjon for å skrive denne artikkelen - å gi "munchianerne" en mer fremtredende plass innenfor 1900-tallets kunstscene.  

 Tematikken i Messels artikkel

Ludvig Karsten

Ludvig Karsten var den som sto Munch nærmest, hevder Messel, både kunstnerisk og personlig[1]. I Åsgårdstrand sommeren 1901 møttes de to for første gang. Karsten var kommet tilbake fra et opphold i Paris og var full av nytt om Verdensutstillingen og impresjonistene som hadde blitt så akseptert at de hadde en hel sal for seg selv. Karsten hadde sett både Manet og Cézannes bilder, i tillegg til at han var svært imponert over van Goghs bilder på en stor minneutstilling samme vinter. Karstens egne bilder er derimot ikke synlig påvirket av de franske malerne denne sommeren, men minner derimot om Munch i teknikken. Han dro tilbake til Paris samme høst og holdt kontakt med Munch per brev. De to møttes igjen i Åsgårdstrand sommeren 1904. Høsten 1904 hadde Karsten sin første separatutstilling og kritikerne mente å se påvirkning fra både Munch og fransk samtidskunst i maleriene. Sommeren 1905 ble den siste de to var i Åsgårdstrand sammen. Munch malte da Karstens portrett, noe som nok ble oppfattet som en tillitserklæring for Karsten fra Munchs side. Bildet viser Karsten i lys sommerdress og bredbremmet hatt, stående i Munchs hage. De to ble derimot uvenner denne sommeren, de havnet i slåsskamp over en dame de begge hadde et godt øye til. Munch forlot Åsgårdstrand like etter og returnerte ikke før mange år senere. Heller ikke Karsten besøkte byen på lang tid. De to har lite kontakt etter dette utover sporadiske brev. 

Konklusjon

Litteraturliste

Messel, Nils "Fra Munchs have til Matisse´atelier. En impresjonistisk presentasjon av Ludvig Karsten og andre "munchianere"", i Kunst og kultur (3) 1989 s.122-136