Gjessing, S. "Hellesen, Léger og Norge" 2

Fra hf.ifikk.norskbilledkunst
Revisjon per 7. apr. 2019 kl. 20:53 av Randiaur@uio.no (diskusjon | bidrag) (Steinar Gjessing: Hellesen, Léger og Norge.)

Hopp til: navigasjon, søk

Innledning

I sin artikkel, "Hellesen, Léger og Norge", viser kunsthistorikeren Steinar Gjessing til det faktum at det var kunstneren Thorvald Hellesen som introduserte Fernand Léger til det norske kunstpublikumet. Kontakten mellom Hellesen og Léger ser ut til å ha oppstått allerede før 1.verdenskrig.Det kom til et opphold i kontakten mellom de to malerne i krigsårene, ettersom Léger deltok aktivt i krigen. Men mot slutten av 10-året er det, ifølge Gjessing, nær kontakt mellom dem.

Steinar Gjessing: Hellesen, Léger og Norge.

Legers første besøk i Norge fant sted senhøstes 1919. Da hadde Norge eksistert som selvstendig nasjon i 15 år og det var oppgangstider i landet og samfunnslivet var preget av tiltro til framtiden. Norges nøytralitet under verdenskrigen hadde skapt rikdom i deler av samfunnet og dette var gunstig for kunstlivet. Særlig den franske kunsten kunne nyte godt av dette, ettersom mange norske kunstnere hadde studert i Frankrike og brakte med seg impulser derfra. I tillegg var direktøren for Nasjonalgalleriet, Jens Thiis, en dedikert frankofil.

Invitasjonen til å besøke Norge fikk Fernand Léger av Thorvald Hellesen, på den tiden en relativt kjent skikkelse i norsk kunstverden. Thorvald Hellesen ble født i 1888, hadde en høyborgerlig bakgrunn og ble tidlig ansett som meget lovende. Allerede høsten 1911 dro han til Paris og der ble han boende resten av sitt liv, kun avbrutt av noen korte opphold i Norge. Han giftet seg med en fransk pike, Hélene Perdriats, hun også kunstner, men de ble senere skilt.

Ifølge Gjessing fant han seg godt til rette i det avantgardistiske kunstmiljøet i Paris. Allerede som ung student ble han opptatt av kubismen, og i årene opp mot 1915 ble hans arbeider på påvirket av flere retninger; futurisme, orfisme og kubisme.

Først fra 1919 av har man daterbare bilder av Hellesen hvor man kan se at han har latt seg påvirke av Legers «elements mecaniques». Det man da ser er "gjennomført flatemaleri hvor dybdevirkningen effektivt motvirkes ved utstrakt bruk av diagonaler. Tredimensjonale former fremstilles ikke gjennom fargemessig avtoning, men indikeres ved sammenstøt mellom monokrone, ulikeformede fargeplan. Løsrevne bokstaver, maskin-og rørfragmenter omtolkes til enkle geometriske formelementer strengt underordnet den samlede billedstruktur dominert av diagonaler og vertikaler".[1]

Hellesen og hans franske kone var begge dratt til Kristiania tidlig på høsten 1919 og hadde to separatutstillinger, I Kunstnerforbundet og Tivolis utstillingslokaler. Leger ble oppfordret til å komme etter og han ankom Norge ca. 25.oktober. Han ble værende i omtrent en måned. De bodde alle som gjester hos Hellesens søster, i en herskapelig villa i byens beste strøk. Fernand Leger fikk dermed ta del i et overklassens selskapsliv og uttalte selv at han ble behandlet som «l’homme du jour».

Det var mye oppmerksomhet rundt utstillingene til både Thorvald Hellesen og hans kone. Mens hans kones bilder vakte begeistring, ble Hellesens utstilling dessverre ingen suksess, snarere tvert imot. Gjessing kaller det en «sucess de scandal.» Han representerte en annen form for kubisme enn det man var vant til.    

Avslutning

Referanser

  1. Gjessing, Steinar, "Hellesen, Léger og Norge", i (Red) Derouet, Christian, Léger og Norden, 1992, s 109-118.