Profil

Fra hf/imk/sosialemedier
Hopp til: navigasjon, søk

Definisjon

Profilen er et av definisjonskriteriene for at et nettsted skal kunne kalles et sosialt nettverkssted (SNS), som baserer seg på nettverk av andre brukere, og kommunikasjonen mellom disse[1]. Den individuelle brukeren må, eter å ha meldt seg inn i et SNS, fylle ut skjemaer med en rekke spørsmål – som alder, kjønn, lokasjon, interesser og en ”om meg-seksjon” – og i noen tilfeller også politisk og religiøst ståsted samt seksuell legning. De fleste SNS oppfordrer også brukeren til å laste opp et profilbilde.
Profilen blir deretter opprettet på bakgrunn av det brukeren har svart i disse spørsmålsskjemaene. Noen sider lar også brukeren pynte på profilen sin eller legge til mer representativt innhold om seg selv, enten i form av valgfrie informasjonsseksjoner eller i form av andre programmer, eller applikasjoner[1].

Ut fra hvilket SNS det er, og hva normen er på det gjeldende nettverkssted, kan man enten opprette en profil med sitt virkelige navn, eller med et pseudonym. På førstnevnte SNS-type er normen gjerne å laste opp et profilbilde av seg selv, mens på sistnevnte velger mange å laste opp et bilde av noe annet eller noen andre som representerer dem – ofte kalt en ”avatar".


Profilen: Meg og/eller min identitet

Som bruker av et sosialt medium, tar man mer eller mindre bevisst stilling til hvordan man vil fremstå[2]. Noen brukere fyller ut den informasjonen som er påkrevd, og utelater ikke-obligatorisk informasjon. Andre skriver lange og fyldige tekster om seg selv, med full oversikt over yrkes- og utdannelsesmessig bakgrunn og lager en helhetlig fremstilling av hvem de er – eller hvem de ønsker å fremstå som.


Falske profiler – vær hvem du vil

Når kroppen ikke er synlig, og man bygger relasjoner over nett via profilen – kan man da presentere seg som en annen enn den man er, og leve ut fra en annen identitet? Svaret er et rungende ja ifølge Nancy Baym[3]. Å vite hvordan et menneske ser ut i virkeligheten er ofte en nøkkel til å vite hvilket individ det er snakk om, intensjonene og autentisiteten til individet. Ved å bygge relasjoner med personer man bare har kommunisert med gjennom internett, og aldri har sett eller møtt i virkeligheten, kan man aldri stole hundre prosent på autentisiteten hos brukeren[3]. Imidlertid stopper ikke dette folk fra å bygge falske identiteter på nett.

I august 2012 avslørte Facebook at rundt 83 millioner av profilene på nettstedet var falske. Det er hele 8,7 prosent av alle brukerne på nettstedet (som per august 2012 hadde 955 millioner profiler)[4]. Facebook deler disse falske profilene opp i tre grupper:

1) ”Duplikatprofiler” (14 millioner, og 4,8 prosent av alle profilene på Facebook) En ekstraprofil i tillegg til den ekte profilen en bruker har.
'
2) ”Bruker-misklassifiserte profiler” (23 millioner, 2,4 prosent av alle profilene på Facebook): Bedrifter, organisasjoner og foreninger som er satt som egne brukerprofiler, fremfor ’sider’.
3) "Uønskede profiler" (14 millioner): Profiler som stred imot Facebooks regler på en eller annen måte.
Begrensede profiler – tilbakeholdenhet av info (på grunn av jobb, etc.)

En profils synlighet i søkemotorer varierer ut fra hvilket nettverkssted det er og hvor mye diskresjon brukeren utviser. Standarden er at profiler på nettverkssteder som Friendster, Tribe.net og Facebook blir fanget opp av søkemotorer, slik at de blir synlige for alle - uansett om søkeren har en brukerkonto på nettverksstedet eller ikke[1].

Andre nettverkssteder, som LinkedIn, kontrollerer hva søkeren ser ut fra om han eller hun har en betalt konto eller ikke. MySpace lar innehaveren av profilen styre om profilen skal dukke opp i søk fra søkemotorer eller om de bare skal være synlige or "venner". Slike strukturelle variasjoner er en av metodene nettverkssteder differensierer seg fra hverandre[1].


Menneske eller maskin? The disembodied self

Hva er et selv, hvis ikke det er i en kropp? Hva er egentlig forskjellen mellom privat og offentlig, og hva betyr det egentlig å være ekte[3]? Flere forskere (Kenneth Gergen, Nancy Baym og flere) snakker om vanskelighetene rundt det at vi er mentalt og følelsesmessig fraværende selv om vi er fysisk til stede i et rom, av den enkle grunn at vi er inne på et sosialt medium og kommuniserer med andre digitale personer via vår profil (tegneseriebilde om cyberspace – brukeren er inne i en binær verden eller noe sånn, grønt og svart)[3].


Hvem legger ut mest personlig info på profilen?

Frontstage backstage

Hogan leger Goffmans teorier[5] til grunn da han forklarer at Facebook ikke utelukkende er et backstage-miljø. Ved å beskrive noe som backstage, impliserer det at deltakerne eller brukerne er avslappet og private, at masken er av og at de er seg selv.
Backstage er stort sett alltid også et frontstage for et annet publikum[5] – for eksempel for
journalister, som vi vise at de er flittige og konsentrerte ovenfor kollegene, og dermed unngår surfing og tydelig fordyper seg i arbeidet når de er på jobb. Denne situasjonen er frontstage, siden de spiller en rolle ovenfor kollegene, mens den oppfattes som backstage for leseren av avisen, hvis eneste inntrykk av journalisten er da han eller hun presenterer sin sak på trykk. Denne allusjonen kan dras over i de fleste yrker og i mange situasjoner. Poenget er at man vil gjøre et visst inntrykk på omgivelsene, og siden man har et publikum bestående av både nære og perifere bekjentskaper på et sosialt nettsted, vil de aller fleste ikke slippe alle hemninger i statusoppdateringer, publiserte bilder og tekstlig innhold i beskjeder de slipper på et sosialt nettsted – de er oppmerksomme på hvordan det kan bli oppfattet av andre[5].

Smak og identitet er et av punktene man finner her – mange publiserer innhold om artister eller musikk, filmer eller bøker de liker, noe som befester deres smak og igjen er med på å bygge opp deres identitet ovenfor omverdenen[5].


Profilen i kontinuerlig endring

Profil, privatliv og personvern – problemer eller alt vel?

“We rarely fight for privacy simply for its own sake; we fight for its underlying
values.” (Papacharissi, Z. og Gibson, P: 2011

I forhold til privacy, eller personvern og privatliv, er selvbestemmelse et nøkkelord. Konseptet privacy koker ned til hvor mye kontroll vi egentlig har over vår egen informasjon, og i teknologisk kontekst assosierer vi gjerne dette med det fryktede tapet av denne kontrollen over personlig informasjon[6]. Muligheten til å dele informasjon er oppfattet som evolusjonært motstridende da det kommer til deling av personalia, tanker, dialog og bilder via profilen på et sosialt nettsted[6].


  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 boyd, dana og Ellison, Nicole B. (2007). Social Network Sites: Definiton, History and Scholarsip http://jcmc.indiana.edu/vol13/issue1/boyd.ellison.html
  2. Aalen, I. (under publisering). En liten bok om sosiale medier. Fagbokforlaget (et utvalg).
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 Baym, Nancy K. (2010) Personal connections in the digital age. Cambrigde:Polity Press
  4. Sweney, Mark (2012). ‘Facebook quarterly report reveals 83m profiles are fake’. The Guardian http://www.guardian.co.uk/technology/2012/aug/02/facebook-83m-profiles-bogus-fake
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 Hogan, Bernie (2010) ’The Presentation of Self in the Age of Social Media: Distinguishong Performances and Exhibitions Online. Sage http://bst.sagepub.com/content/30/6/377.full.pdf
  6. 6,0 6,1 Papacharissi, Z. og Gibson, P. (2011). 'Fifteen Minutes of Privacy: Privacy, Sociality, and Publicity on Social Network fckLRfckLRSites.' I: Trepte, S. og Reinecke, L. (red.) Privacy Online. Perspectives on Privacy and Self-Disclosure in the Social Web. Berlin: Springer Verlag. http://www.springerlink.com/content/h4458034j5076877