Faggruppe sopp og lav

Fra usit/musit
Hopp til: navigasjon, søk

Medlemmer

  • Karl Henrik Larsson, professor ved Naturhistorisk museum, leder (k.h.larsson@nhm.uio.no )
  • Einar Timdal, forsker ved Naturhistorisk museum (einar.timdal@nhm.uio.no)
  • Astri Botnen, overingeniør ved Bergen Museum (astri.botnen@bm.uib.no)
  • Tommy Prestø, overingeniør ved NTNU Vitenskapsmuseet (tommy.presto@vm.ntnu.no)
  • NN fra Tromsø Museum – Universitetsmuseet

Møter

Mandat

Målet med faggruppas arbeid er å utvikle én felles applikasjon for objektsamlingene av sopp og lav som skal tas i bruk ved alle de naturhistoriske universitetsmuseene. Applikasjonen skal håndtere samlinger av norsk og utenlandsk materiale. Målet er online validering av taksonnavn mot Artsnavnebasen. Det forutsettes at data kan leveres online til GBiF og Artskart.

Faggruppa skal utarbeide en kravspesifikasjon for en sopp- og lavapplikasjon. Kravspesifikasjonen skal ta utgangspunkt i den nyutviklede karplanteapplikasjonen og den felles databasemodellen for naturhistorie, som ligger til grunn for karplanteapplikasjonen. Faggruppa skal identifisere og definere organismespesifikke behov som ikke er dekket gjennom karplanteapplikasjonen, og definere tabeller, felter og skjermbilder nødvendig for god forvaltning av sopp- og lavsamlinger. Opplasting av foto, pdf-dokument og kartvisning skjer etter felles standard for de naturhistoriske applikasjonene.

Faggruppa skal delta i utviklingen og testingen av applikasjonen samt migrering av data. Faggruppas medlemmer har ansvar for å involvere brukermiljøene ved de respektive museene i utviklingsprosessen og fremskaffer relevante data til testingen.

Faggruppa består av minst én representant fra hvert av de fire naturhistoriske universitetsmuseene og ledes av Karl Henrik Larsson fra Naturhistorisk museum. MUSITs koordinator for utvikling av naturhistoriske baser deltar i gruppas arbeid sammen med nødvendig kompetanse fra Drift- og utviklingsgruppen. Faggruppelederen sørger for tett dialog med de andre medlemmene i gruppa, koordinator for utvikling av naturhistoriske baser og daglig leder i Drift- og utviklingsgruppa. Lederen har videre ansvar for å rapportere om aktiviteten i gruppa og koordinere innspill/forslag til handlingsplan fra faggruppas medlemmer. Faggruppa rapporterer til koordineringsgruppa i naturhistorie. Behov for betydelige endringer eller presiseringer i forhold til mandatet forelegges koordineringsgruppa.

Det skal utarbeides en prosjektplan (milepælsplan) med tidsfrister og ansvarsfordeling for hele prosjektet, inkludert selve utviklingsarbeidet. Endelig plan legges fram for koordineringsgruppa for godkjenning innen 01.11. 2011.

Felles håndtering av DNA-data og forvaltningsmodul for de naturhistoriske applikasjonene håndteres som et separat prosjekt med egen oppnevnt faggruppe.