Å skrive seg inn i et emne (bachelornivå)

Fra uv/ped/skrivepedagogikk
Hopp til: navigasjon, søk

Undervisningssituasjon: Jeg har ikke undervisning dette semesteret, men fikk låne en studentgruppe i en forelesning i KULKOM1001 for å praktisere en øvelse i assosiativ skriving. Dette er et innføringsemne på bachelorprogrammet i Kultur og kommunikasjon. Jeg har tidligere vært seminarleder på emnet og kjenner pensumet og undervisningsopplegget godt. Temaet for forelesningen jeg var på var «Kommunikasjon: modeller og eksempler»

Studentene: Første års bachelorstudenter, mange kommer rett fra videregående. Forelesningen jeg var på er deres andre forelesning i emnet dette semesteret.  

Oppgaven: Forelesningen ble innledet med at foreleseren introduserte meg for studentene.  Jeg fortalte dem litt om meg selv, kurset i universitetspedagogikk og om oppgaven vi skulle prøve ut. Formålet med oppgaven var at studentene skulle skrive seg inn i dagens tema, som var «kommunikasjon». For at de skulle forstå hva oppgaven gikk ut på gjorde vi først en øvingsoppgave. De fikk beskjed om å skrive i 2 minutter og uten å stoppe alt de kommer på om «blyanten». Etter øvingsoppgaven måtte de gjøre det samme med «kommunikasjon». Jeg avsluttet øvelsen med å si at de kan masse om kommunikasjon allerede, og nå vil de få mulighet til å sammenligne det de kan fra før med fagets definisjoner av kommunikasjon.

Kommentar: Det hadde selvfølgelig vært best om jeg fikk testet ut denne type oppgave i egen undervisning og ikke i form av «gjesteopptreden». Jeg kunne tenke meg å innlede en forelesning med assosiasjonsoppgave og avslutte med logg. I loggen kunne studentene ha reflektert rundt hvordan deres forkunnskaper om temaet (det de skriver i assosiasjonsoppgaven) passer med fagets definisjoner (det de lærer om på forelesningen).  Foreleseren på emnet mente at oppgaven fungerte godt og at det virket som om studentene var mer deltakende i denne forelesningen enn de hadde vært på første forelesning.

Natalia Moen-Larsen