Assosiasjonsskriving med definisjon

Fra uv/ped/skrivepedagogikk
Hopp til: navigasjon, søk

Eli Anne Eiesland (ELS), ILN

Jeg underviser i emnet Exfacspr, som er ex fac for studenter som skal studere lingvistikk eller andre språkfag. På forelesninga forrige fredag var temaet semantikk, og et viktig poeng her er definisjoner av konsepter. Studentene skal lære om å definiere ved hjelp av nødvendige og tilstrekkelige kriterier, samt hvilke svakheter slike definisjoner har, og hvilke alternativer som finnes.

Hva gjorde jeg: Jeg ba studentene finne fram penn og papir, og gjøre seg klare til å skrive fritt uten å stoppe i 2 minutter. Jeg forklarte at jeg ville at de skulle slippe hemningene knytta til å skrive, og at vi skulle prøve å sammen komme fram til hva et ord betyr. Jeg ba dem skrive alt de kom på om ordet "mor"

Hvordan gikk det? Studentene skreiv flittig hele de to minuttene. Jeg ba dem så om å lese det de hadde skrevet for hverandre, og komme opp med noen nødvendige og tilstrekkelige kriterier for kategorien "mor". Jeg spurte så i plenum on noen av dem hadde noen forslag til slike kriterier. På denne måten fikk jeg innspill uten at det blei et stort press på å si noe, siden dette var en stor forelesning med helt ferske studenter. Ut fra de kriteriene som blei foreslått, kunne jeg da diskutere sammen med studentene hvorfor slike kriterier ofte ikke er brukbare som definisjoner. Jeg fikk også muligheten til å bruke assosiasjonene mange hadde til begrepet til å forklare forskjellen mellom leksikalsk og ensyklopedisk betydning. Jeg opplevde også at øvelsen var veldlig godt egna til å "løse opp" forknytte studenter og få dem til å slappe av rundt situasjonen.

Hva vil jeg gjøre videre: Jeg kommer absolutt til å gjøre dette videre. Nå som jeg har innført konseptet med mikroskriving for dem, vil jeg prøve det ut på andre måter. Neste gang kan jeg tenke meg å bruke det til å få dem til å komme med sentrale punkter fra dagens kapittel. Jeg vil også prøve loggskriving.