Loggskriving

Fra uv/ped/skrivepedagogikk
Hopp til: navigasjon, søk

Emne: NORINT2112 Tekstkompetanse i et fremmedspråksperspektiv

Dato: 5. april 2017

Antall studenter: 9 (av 11)

Tema for undervisningsøkten: Lesetilnærminger i skjønnlitteratur

Hva gjorde jeg?

12 minutter før slutt ga jeg studentene et ark med følgende tekst:

Skriv:

1. Dette har jeg lært i dag.

2. Dette har jeg lært så langt på emnet «Tekstkompetanse i et fremmedspråksperspektiv».

3. Dette kan jeg lære i løpet av de neste to månedene på emnet.

Jeg sa på forhånd at jeg samler inn tekstene og leser det de skriver, men at jeg ikke bedømmer eller retter teksten. Jeg forklarte dessuten at loggen inngår i kursevalueringen.

Hvordan gikk det?

Den umiddelbare responsen var veldig positiv fordi en student utbrøt: «Kan vi ikke gjøre dette oftere?» mens naboen nikket. Én av studentene ga uttrykk for at hen ikke oppfattet at loggene skulle leveres inn.

Svarene på første spørsmål viser at studentene i all hovedsak ser ut til å ha fått med seg hovedpunktene i det som var undervisningens tema denne dagen. Spørsmål 2 er besvart veldig ulikt, men jeg tror det kan skyldes at emnet omhandler mange ulike aspekter og at de ulike aspektene i ulik grad har føltes relevante for de ulike studentene. Tredje og siste spørsmål hadde et høyt fokus på eksamen. Én student vil gjerne ha en oppsummering av hele emnet.

Hva kunne jeg tenke meg å gjøre videre?

Jeg vil gjerne forstå hvorfor svarene til spørsmål 2 spriker så mye. Hvorfor fremhever studentene at de har lært ulike ting? Kanskje kan dem få et oppfølgingsspørsmål som de må svare i en logg i neste time.

Neste gang jeg underviser på emnet, vil jeg også vurdere loggskriving som et fast innslag i hver eneste undervisningstime. Kanskje kan hver loggøkt bestå av ett oppfølgingsspørsmål fra forrige leseøkt, ulike varianter av de tre spørsmålene som ble brukt denne gangen og spørsmål av faglig art.

Victor Hansen