Masterstudenter om akademisk skriving

Fra uv/ped/skrivepedagogikk
Hopp til: navigasjon, søk

Da jeg ikke har undervisning inneværende semester, valgte jeg å prate med 3 masterstudenter ved institutt for kriminologi om deres erfaringer og oppfatninger om akademisk skriving. Jeg hadde på forhånd notert et par temaer (kjennetegn ved akademisk skriving/tekst, skrivesperre, forbedringsområder) jeg ønsket å snakke om, men ønsket at det i størst grad skulle være en samtale/diskusjon fremfor intervju.

Når det gjelder hva som kjennetegner akademisk skriving ble det blant annet lagt vekt på struktur, objektivitet og klart språk. Struktur ble sett i sammenheng med det å skape en god flyt og ha en konsistent argumentasjon. Studentene var enige om at det å kunne argumentere godt i en tekst handlet om å bygge opp under påstanden som presenteres, gjerne ved en kobling av fagbegreper og empiri. Det å kunne ta i bruk sentrale fagbegreper ble derfor sett på som et viktig kjennetegn ved akademisk skriving. Altså, at en må forholde seg til en konkret litteratur og at skrivingen ofte har som formål å bidra til den.

Kildebruk og det å kunne være kildekritisk ble nevnt som sentralt ved akademisk skriving, og en av studentene poengterte at kildebruk/kritikk var noe som med fordel kunne ha blitt lært tidligere, og gjorde en kobling til forskjellen mellom skriving på videregående skole og universitetet.

Skriving kan også være en krevende øvelse, og studentene kjente seg igjen i at ‘skrivesperre’ kan være utfordrende å komme seg ut fra. Her ble det diskutert ulike strategier som studentene tok i bruk dersom de slet med å komme i gang med skrivingen. Det å utarbeide tankekart ble trukket frem som en mulighet, og at slike tankekart kunne bidra til kreativitet og skape assosiasjoner. Jeg tenker at tankekart kan dele noen likhetstrekk med mikroskriving (assosiativ skriving). Ingen av studentene hadde erfaring med mikroskrivingsoppgaver. Jeg hadde derfor en kort introduksjon om hva mikroskriving er og hvordan det kan tas i bruk for studentene, enten for å skrive seg inn i et tema eller for å komme seg videre i en skriveprosess som ha stoppet opp.

Martin Nøkleberg