Mikroskriving i forelesning om borgerkrig

Fra uv/ped/skrivepedagogikk
Hopp til: navigasjon, søk

Hva gjorde jeg:

1) I begynnelsen av forelesningen hadde jeg en individuell friskrivingsoppgave. Målet var å aktivere studentene og få dem til å still egne spørsmål. Oppgaven var: «Write down one or more reasons why poorer countries are more prone to civil war than wealthier countries”. De fikk 3 minutter på seg. Etterpå spurte jeg i plenum om noen ville dele noe av det de skrev.

2) Etter å ha gått gjennom teorier fikk de en skriveoppgave som dreide seg om deduktiv resonnering. Hver enkelt skulle fokusere på en av teoriene og formulere en empirisk implikasjon av den. De fikk 3 minutter på oppgaven. De fikk beskjed om deretter å gå sammen med nærmeste nabo og diskutere i 5 minutter om det de hadde skrevet virkelig var implisert av teorien. Etterpå tok jeg en kort plenumsrunde der jeg spurte om noen ville dele noe.

Hvordan gikk det:

1) Den første oppgaven virket til å fungere etter hensikten. Alle skrev, og i plenumsrunden fikk jeg opp stikkord relatert til det vi skulle snakke om videre.

2) Den andre oppgaven virket også til å aktivere studentene, og de fleste jobbet konsentrert. Samtalene var engasjerte, og tok ikke slutt før tiden var ute. I plenumsrunden kom det imidlertid fram at noen hadde forstått oppgaven annerledes enn jeg hadde tenkt. Det tyder på at jeg burde forklart tydeligere hva jeg mener med «empirisk implikasjon.» Likevel var diskusjonen interessant, og det virket til at flere av studentene ble mer aktive etterpå.

Hva kunne jeg tenke meg å gjøre videre:

Jeg vil bruke liknende skriveoppgaver videre i forelesninger, men tenke nøyere gjennom hvordan oppgavene kan formuleres mest mulig forståelig.

Helge Holtermann