Christian Heinrich Grosch

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
Høst 2014 Grosch.jpg

Motivbeskrivelse

Skulpturen Arkitekten er laget av kunstneren Merete Sejersted Bødtker og illustrerer den kjente norske arkitekten Christian Heinrich Grosch. Arkitekten er en portrettbyste som ble avduket i 2011. Verket er en offentlig utsmykning og var ett av fem bidrag til en lukket konkurranse som ble avholdt i 2011[1]. Verket består av et bronseportrett som er montert på en granittsokkel. Den totale høyden på verket er 210 cm, høyden på bronseportrettet er 60 cm, med en bredde på 45 cm og en dybde på 40 cm. Høyden på sokkelen er 150 cm, mens både bredden og dybden av sokkelen er på 50 cm. Skulpturen er plassert i Universitetshagen på vestsiden av Domus Media. Det er ingen tvil om at plassringen av verket var spesielt tiltenkt med tanke på Grosch sin involvering i utformingen av nettopp Universitetet. Arkitekten er synlig fra Universitetsplassen og fungerer som et naturlig blikkfang når man entrer Universitetshagen. Plasseringen på gressplenen omringet av store trær bidrar til at verket skiller seg ut fra omgivelsene og blir svært tydelig der den står. "Christian Heinrich Grosch 1801-1865" er gravert inn helt nederst på sokkelen som kan minne om en søyle. Det er klare fellestrekk mellom utformingen av sokkelen og den klassiske stilen til Universitetetsbygningene. 

C. H. Grosch

Christian Heinrich Grosch (1801-65) sin tilknytning til Universitetet i Oslo og Oslo by er manifestert gjennom en rekke byggverk som han har tegnet hvorav hovedverket er universitetets anlegg i Oslo oppført i årene 1838-54[2].Tittelen på Bødtkers byste er betegnende siden Grosch var den første akademisk utdannete arkitekt i Norge som gjorde arkitektur til sitt levebrød i Norge. Grosch spilte også en stor rolle som den første stadskonduktør[3] (1828) i Christiania som innebar ansvaret for regulering av sentrale deler av Oslo inkludert Jernbanetorget, St. Olavs plass og Youngstorget.  Groschs’ reflekterte blikk mellom universitetsbygningene i retning Karl Johan og sentrum av Oslo er derfor betegnende for deler av hans livsverk.  Fasaden til Domus Media forblir et hovedverk i norsk arkitektur som aldri hadde fått den klassiske formen og utsmykning om ikke Grosch var sent til Berlin for å konsultere med Karl Friedrich Schinkel, datidens ledende arkitekt[4]. Det var også Grosch i stadskonduktørrollen som satte den norske arkitekten Hans Ditlev Frants Linstows (1787-1851), sin designplan for Slottsveien, nå Karl Johans gate, ut i livet.[5] Både som arkitekt og stadskonduktør spilte derfor Grosch en viktig rolle for oppbygging av Christiania etter 1814.[6] Flere av Groschs bygninger har nå blitt revet for å gi plass til moderne bygninger slik som Regjeringskvartalet og den amerikanske ambassaden på Drammensveien.[7]

Skulpturens utforming

Arkitekten er en portrettbyste, noe som vil si en skulptur av bryst, skuldre og hode, og som ofte er festet på toppen av en sokkel eller søyle. Bronseportrettet fremstiller Grosch staselig antrukket i frakk over en brodert skjorte, samt en stor sløyfe i halsen. På hver side av ansiktet har motivet et stort kinnskjegg som leder opp til et krøllete, men velstelt hår. Hans ytre hinter i sin helhet til å tilhøre en mann av høyere sosial status. Bysten fremstiller Grosch i godt voksen alder, noe som blir vist med figurens flere, synlige aldringstegn som markerte linjer ved munn og nese, poser under øyne, og et høyt hårfeste. Disse detaljene er merkbare til tross for portrettets upolerte overflate. En grov teknikk preger også Grosch' klesdrakt, som er utformet med klare linjer og skarpe kanter. 

Bødtker bemerket en mangel på materiale som godt skildrer arkitektens utseende. Derfor vektlegger hun Grosch' ansiktsuttrykk, samt følelsene og holdningene skulpturen skulle formidle ( bl.a. vennlighet og flittighet). Grosch' vennlige fremtoning oppnås gjennom detaljer som et mildt blikk og et lite smil, som er enda mer slående fra skulpturens sider. Bysten er av større dimensjoner enn normalen, og sammen med høyden på sokkelen (som bringen Grosch over en naturlig kroppshøyde) bidrar dette til å gi bronseportrettet en autoritær følelse. Til tross for et naturlig fokus på ansiktet til den avbildede er verket bearbeidet i sin helhet, og kan betraktes fra alle vinkler. 

Bysten er ikke malt, eller tilført farge på noen måte, og konturene oppnås gjennom både håndverk og skyggebruk. Bysten befinner seg utendørs, og er belyst med gatelys. Disse, i tillegg til det naturlige lyset bidrar imidlertid til å lage skygger som fremhever figurens øyehuler, smilerynker og munnviker. Slik kommer skulpturens ekspressive egenskaper enda klarere frem.

Referanser

  1. Billedhoggerforening.no, "Lukket konkurranse..",
  2. Norsk biografisk leksikon online s.v., ”Christian Heinrich Grosch”
  3. Stadskonduktørens rolleinkluderte byplanlegging, ”skjønnhetsråd” og bygningskontroll
  4. Seip, ”Christian Heinrich Grosch, 1801-65, arkitekt”, 21
  5. Seip, ”Stadskonduktør og meget mer”, 99
  6. Norsk biografisk leksikon online s.v., ”Christian Heinrich Grosch
  7. Eldal og Seip, ”Den ukjente Grosch”,4

Eksterne lenker

http://www.annleisfilm.no/produksjoner/kunstnerportrett-merete-sejersted-bodtker 

https://wiki.uio.no/hf/ifikk/kun1000/images/e/e5/H%C3%B8st_2014_Grosch.jpg

https://wiki.uio.no/hf/ifikk/kun1000/images/5/56/Christian_Heinrich_Grosch.JPG

Bibliografi

Danbolt, Gunnar. Norsk Kunsthistorie.Oslo: Det Norske Samlaget, 3.utg, 2009.

Eldal, Jens Christian og Elisabeth Seip. ”Den ukjente Grosch”. Fremtid for fortiden nr. 3 (2001), 4-7.

Norsk Billedhoggerforening. ”Lukket konkurranse om byste av arkitekt Christian Heinrich Grosch”. http://www.norskbilledhoggerforening.no/, lastet opp 27.juni 2011, oppsøkt 23.10.14.

Norsk biografisk leksikon online s.v. ”Christian Heinrich Grosch”. https://nbl.snl.no/Chr_H_Grosch, oppsøkt 22.10.14.

Seip, Elisabeth. “Christian Heinrich Grosch, 1801-1865, arkitekt.” Foreningen til norske fortidsminnemerkers bevaring. Årbok 2001, Norske kirker, 17-24.

Seip, Elisabeth. ”Grosch, et lykkens skjødebarn”. I Chr.H.Grosch – Arkitekten som ga form til det nye Norge, redigert av Elisabeth Seip,285-295. Peter Hammers Forlag, 2001.

Seip, Elisabeth. “Stadskonduktør og meget mer”. I Chr.H.Grosch – Arkitekten som ga form til det nye Norge, redigert av Elisabeth Seip,89-113. Peter Hammers Forlag, 2001.

Universitetet i Oslo online s.v. ”Domus Media med Universitetets aula”. http://www.uio.no/om/finn-fram/omrader/sentrum/se01/. Oppsøkt 03.09.14.

Vimeo. ”Kunstnerportrett – Merete Sejersted Bødtker”. Annleisfilm v/Marius Sørli Finnstun. http://www.annleisfilm.no/produksjoner/kunstnerportrett-merete-sejersted-bodtker, 2011. Youtube video 3:50, oppsøkt 22.10.14.