Merete Sejersted Bødtker

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk

Merete Sejersted Bødtker (1956 - ) er en norsk kunstner som har spesialisert seg i tegne- og billedhuggerkunsten. Hun er født og oppvokst i Oslo. [1] Hun har brukt mange av sine år på utdannelse, og allerede som ungdom var hun interessert i kunst. Bødtker begynte sin utdannelse på Island, der hun gikk på kunst og håndverksskolen Myndlista & Handidaskolinn, før hun dro tilbake til Oslo for å studere på deltid ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole og Statens Kunstakademi. Hun fordypet seg i billedhuggerkunsten da hun i 1991 dro til New York for å ta en master ved The New York Academy of Figurative Art. Hun har hatt utstillinger i blant annet Burma, på Sri Lanka, i Dubai og ikke minst i mange deler av Norge.

Bødtker er kjent for sine skulpturer av blant andre Halldis Moren Vesaas. Denne skulpturen befinner seg i Vinje i Telemark. En skulptur av Olav Selvaag befinner seg på Tjuvholmen i Oslo. Hun har også laget en skulptur av Per Sivle. Dennne er plassert på Papirbredden i Drammen. En skulptur av Arne Fjørtoft befinner seg i Colombo på Sri Lanka. Bysten av Christian Heinrich Grosch befinner seg i Universitetshaven i Oslo.

En kan gjenkjenne hennes teknikk i mange av kunstverkene ved å se på måten hun modellerer overflaten på. Den er ofte grovt og gir et røft inntrykk. Dette kan en tydelig se i utformingene av Halldis Moren Vesaas, Per Sivle og Christian Heinrich Grosch. I tillegg til de større monumentene, har Bødtker også laget figurer i keramikk, blant annet av kvinnekropper og menneskehender. Bødtker bruker forskjellige metoder ved brenningen av keramikken: bålbrenning/papirovn og elektrisk ovn. Selv sier hun at hun har en fasinasjon for den klassiske måten, der keramikken brennes på en uforutsigbar måte.[2]

Les om Merete Sejersted Bødtkers verk Christian Heinrich Grosch


Referanser

  1. Artroom, «Sejersted Bødtker,» hentet 22.oktober 2014
  2. 3dimentional, "Merete Sejersted Bødtker", hentet 23.oktober 2014

Bibliografi

"Sejersted Bødtker". http://www.artroom.no/B%C3%B8dtker-Merete-Sejersted Lesedato: 22. oktober 2014.

"Merete Sejersted Bødtker". http://3dimentional.no/Lesedato: 23.oktober 2014.