Kristian Blystad

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk

Kristian Blystad er norsk billedhugger. Han er født i Bergen i 1946, gift med tekstilkunsteren Sissel Blystad og er bosatt i Bergen.

Blystad er utdannet ved Bergen kunsthåndverkskole og ved Statens Kunstakademi i Oslo. Han har studert under ledelse av bl.a. Halvdan Ljøsne og Per Palle Storm[1] Han debuterte på Vestlandsutstillingen i 1968 som grafiker, men i 1970 stilte han ut en metallskulptur i Bergen Kunstforening. I 1975 debuterte han på Høstutstillingen, der med et arbeid i sement. Han har virket som lærer ved Kusthåndverkskolen i Bergen[2]

Skulpturen til Blystad er av ulike motiver og i ulike materialer. Han bruker grantitt, tre og mer ukonvensjonelle materialkombinasjoner. Motivene er det klassiske og det eksperimentelle[3].

Blant noen av hans mange offentlige arbeider kan nevnes fonteneskulpturen Kronos (1987) ved Nordea's hovedkontor på Majorstua i Oslo, en monumentalskulptur i granitt av Wilhelm F.K. Chrisite (1989), oppsatt foran Stortinget i anledning Grunnlovens 175-årsjubileum og 7 skulpturer fra 1990-årene til Storebrand's hovedkontor på Filipstad brygge (1998). Verkene hans er innkjøpt av Nasjonalgalleriet, Bergen Billedgalleri, Oslo kommunes kunstsamlinger, Astrup Fearnley Museet for Moderne Kunst og Museet for samtidskunst. 

Les om Kristian Blystads verk Muldyret

Kristian Blystad, Muldyret. BONO 2009. Foto B. Stolpmann ©

 Referanser

  1. Nasjonalgalleriet, Norsk kunstnerleksikon Bildende kunstnere - arkitekter - kunsthåndverkere. Bind 1 A - G. (Oslo: Universitetsforlaget, 1992), 266.
  2. Ibid.
  3. Aschehoug og Gyldendals Store norske leksikon, (Oslo: Kunnskapsforlaget, 2005), 423.
 


Bibliografi

Store norske leksikon, s.v. "Blystad, Kristian". Oslo: Aschehoug og Gyldendal, 2005.

Norberg-Schulz, Christian et al., Norges Kunsthistorie Bind 7 Inn i en ny tid. Oslo: Gyldendal Norsk Forlag, 1983.

Nasjonalgalleriet, Norsk kunstnerleksiskon: Bildende kunstnere - arkitekter - kunsthåndverkere. Bind 1 A - G. Oslo: Universitetsforlaget, 1992.