Jean Heiberg

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk


Jean Hjalmar Dahl Heiberg ble født 19. desember 1884 i Kristiania og døde 27.mai 1976 i Oslo. Maler og billedhugger, mest kjent for portrett, figur- og gruppebilder.

Jean Heiberg bestemte seg tidlig for å bli kunstner.[1] Han begynte på Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i 1903 og gikk senere et år på Heinrich Knirrs malerskole i München. I 1905 dro han til Paris hvor han begynte på Academie Colarossi. I 1908 ble han elev ved Academie Matisse i Paris. Møtet med Henri Matisse ble svært viktig for Jean Heiberg og hans kunstneriske uttrykksform. Matisse mente at det viktigste var å stimulere studentenes egne særtrekk og kunstneriske personligheter. Paul Cezanne fikk senere enda større innflytelse enn Matisse på Jean Heibergs bildespråk. Etter hvert ble han mer og mer en portrettmaler, og i 1922 omtalte han også seg selv som figurmaler. Det er portrettene og figur- og gruppebildene som blir ansett å være høydepunktene i hans samlede produksjon.

Jean Heiberg ble en profilert og innflytelsesrik mann innen kunstmiljøet i hovedstaden. I tillegg til å male jobbet Heiberg med formidling og undervisning, han var professor ved Kunstakademiet i 20 år og formann ved direksjonen ved Kunstnernes hus. Han sies å ha gitt etterkrigstidens norske malere et normgivende holdepunkt gjennom 50-årenes abstrakte periode i norsk kunst.

Les om Jean Heibergs verk 

Selvportrett ved staffeliet

Professor Francis Bull


Referanser

[1] Alfsen, Norsk kunsnerleksikon online, s.v. Jean Heiberg”.


Bibliografi

Alfsen,Glenny. S.v. ”Jean Heiberg.” Norsk kunstnerleksikon online, oppsøkt 9.9.2015. https://nkl.snl.no/Jean_Heiberg
  1. Norsk kunsnerleksikon online, s.v. ”Jean Heiberg”