Jean Heiberg

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk

Biografi

Jean Hjalmar Dahl Heiberg ble født 19. desember 1884 i Kristiania og døde 27.mai 1976 i Oslo. Maler og billedhugger, mest kjent for portrett, figur- og gruppebilder.

Jean Heiberg bestemte seg tidlig for å bli kunstner.[1] Han begynte på Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i 1903 og gikk senere et år på Heinrich Knirrs malerskole i München. I 1905 dro han til Paris hvor han begynte på Academie Colarossi. I 1908 ble han elev ved Academie Matisse i Paris. Møtet med Henri Matisse ble svært viktig for Jean Heiberg og hans kunstneriske uttrykksform. Matisse mente at det viktigste var å stimulere studentenes egne særtrekk og kunstneriske personligheter. Paul Cezanne fikk senere enda større innflytelse enn Matisse på Jean Heibergs bildespråk. Etter hvert ble han mer og mer en portrettmaler, og i 1922 omtalte han også seg selv som figurmaler. Det er portrettene og figur- og gruppebildene som blir ansett å være høydepunktene i hans samlede produksjon.

I 1930 var Heiberg gitt i oppgave, av Elektrisk Bureau, å gi form til en tidsmessig telefon som skulle være tilpasset de nyetablerte automatiske telefonsentralene. Heibergs modell ble utgangspunktet for hva som ble den aller første gaffelløse apparatkasse telefonen med en innebygd tallskive. Telefonen kunne fremstilles i ett støp og var laget av plaststoffet bakelitt. Heibergs design ble et "internasjonalt forbilde"[2] og er i dag blant annet representert i Museum of Modern Art (MoMA) sine samlinger.

Jean Heiberg ble en profilert og innflytelsesrik mann innen kunstmiljøet i hovedstaden. I tillegg til å male jobbet Heiberg med formidling og undervisning, han var professor ved Kunstakademiet i 20 år og formann ved direksjonen ved Kunstnernes hus. Han sies å ha gitt etterkrigstidens norske malere et normgivende holdepunkt gjennom 50-årenes abstrakte periode i norsk kunst.

Les om Jean Heibergs


Litteratur

Alfsen,Glenny. S.v. ”Jean Heiberg.” Norsk kunstnerleksikon online, oppsøkt 9.9.2015. https://nkl.snl.no/Jean_Heiberg

Referanser

  1. Norsk kunsnerleksikon online, s.v. ”Jean Heiberg”
  2. Andersen. 'Norsk design ble svensk eventyr'.